Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rada Supremă a Ucrainei îndeamnă…

Rada Supremă a Ucrainei îndeamnă comunitatea internațională să nu recunoască deciziile Rusiei privind recunoașterea independenței republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk

Sursa foto: unian.net

Rada Supremă a Ucrainei îndeamnă comunitatea internațională să nu recunoască deciziile Federației Ruse privind independența republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei. Asta după ce Duma de stat de la Moscova a votat marți, 15 februarie, pentru un proiect de rezoluție elaborat de Partidul Comunist al Rusiei cu privire la înaintarea unei cereri către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, de recunoaștere a independenței republicilor separatiste respective.

Totodată, autoritățile din țara vecină au cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU din cauza escaladării conflictului de la granițele Ucrainei, notează unian.net.


Rada Supremă a Ucrainei condamnă „orice încercare a Federației Ruse de a recunoaște (legaliza) independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina”.

În acest sens, Rada Supremă a Ucrainei face apel la ONU, Comisia Europeană, Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a NATO, guvernele și parlamentele statelor străine privind nerecunoașterea independenței republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Parlamentul ucrainean solicită, de asemenea, o condamnare fermă a oricăror acțiuni ale Rusiei care vizează înrăutățirea situației de securitate în lume, în general, și în Ucraina, în special, cerând aplicarea urgentă a sancțiunilor suplimentare împotriva Rusiei pentru a preveni escaladarea în continuare a conflictului.

Marți, 15 februarie, Duma de stat de la Moscova a votat pentru un proiect de rezoluție elaborat de Partidul Comunist al Federației Ruse cu privire la înaintarea unei cereri către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, de recunoaștere a independenței republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Luni, 14 februarie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că R. Moldova optează pentru integritatea teritorială a Ucrainei în contextul în care deputaţii ruşi vor vota pentru recunoaşterea republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

„Ceea ce se va întâmpla în Duma de Stat a Federației Ruse, în Senat, noi nu putem presupune, dar am citit și noi despre cele două inițiative, una adresată unor decidenți politici, alta altor decidenți politici. Noi vom lua o decizie în acel moment. Ceea ce pot să vă spun eu este faptul că noi o să rămânem consecvenți și o să pledăm pentru integritatea teritorială a vecinilor noștri. Atunci când a fost vorba de cazul Crimeii, noi, foarte tranșant, am spus că pledăm pentru integritatea teritorială. Eu zic să nu anticipăm lucrurile, să vedem la ce acțiuni va recurge Occidentul și atunci vom veni și noi cu o poziție oficială”, a spus Grosu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Recunoașterea formală a autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk în regiunea Donbas, estul Ucrainei, este privită ca posibil pas pe care Putin l-ar putea face dacă nu reușește să obțină garanțiile de securitate pe care le cere Occidentului.