Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul Rusiei va propune liderului…

Parlamentul Rusiei va propune liderului rus recunoașterea independenței regiunilor pro-ruse Donețk și Lugansk din estul Ucrainei

Parlamentul Rusiei va începe săptămâna viitoare consultări dacă să inițieze un apel către președintela Vladimir Putin de a recunoaște două regiuni pro-ruse din estul Ucrainei – Donețk și Lugansk – ca state independente, a declarat vineri președintele Dumei de Stat, potrivit Reuters.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului Rusiei), a făcut anunțul înaintea discuțiilor de la Geneva între șefii diplomațiilor SUA și și Rusiei pe marginea tensiunilor privind Ucraina.

Recunoașterea formală a autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk în regiunea Donbas, estul Ucrainei, este privită ca posibil pas pe care Putin l-ar putea face dacă nu reușește să obțină garanțiile de securitate pe care le cere Occidentului, scrie Digi.

Într-un mesaj postat pe rețeaua Telegram, Viaceslav Volodin a afirmat că s-a luat decizia de a examina draftul unei rezoluții înaintate miercuri de 11 parlamentari – inclusiv liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov -, care arată că Rusia trebuie să recunoască cele două regiuni ca independente pentru a proteja rezidenții lor de amenințări externe.

Volodin a mai spus că partidul de guvernământ Rusia Unită este îngrijorat de siguranța rușilor care trăiesc în cele două regiuni. Rusia a eliberat peste 600 000 de pașapoarte rusești rezidenșilor din aceste regiuni, începând din 2014.

„Chestiunea care ni s-a prezentat pentru a fi examinată este foarte serioasă”, a mai spus Volodin.

Ca atare, este corect ca săptămâna viitoare propunerea să fie discutată de liderii principalelor partide reprezentate în parlament, iar apoi de conducerea Dumei de Stat, care va stabili calendarul de urmat, a mai precizat Volodin.

„Constatăm că președintele (ucrainean) Zelenski ignoră acordul (de pace) de la Minsk. NATO vrea să ocupe Ucraina. Ambele se pot transforma într-o tragedie. Trebuie să nu lăsăm să se întâmple asta”, a afirmat Volodin.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că este dispus să poarte discuții cu Rusia, în timp ce liderii occidentali au arătat clar că nu există perspective ca Ucraina să adere la NATO într-un viitor apropiat.