Principală  —  IMPORTANTE   —   Președintele Parlamentului, despre pericolul unei…

Președintele Parlamentului, despre pericolul unei invazii militare în R. Moldova: „Datele pe care le avem noi nu indică asupra unui astfel de pericol, dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm relaxați”

Foto: TV8

În contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că analizele de care dispune nu indică asupra pericolului unei invazii militare în R. Moldova. Cu toate acestea, șeful Legislativului afirmă că „nu trebuie să stăm relaxați”. Declarațiile au fost făcute luni seară, 14 februarie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

„În R. Moldova, toate datele pe care le avem noi nu indică asupra unui astfel de pericol. Asta nu înseamnă că noi trebuie să stăm relaxați. Noi urmărim foarte atent ce se întâmplă pe întreg teritoriul Ucrainei, în stânga Nistrului, dar datele la moment nu indică asupra unor acțiuni care ar determina un asemenea scenariu”, a declarat președintele Parlamentului în cadrul emisiunii.

Întrebat dacă Parlamentul R. Moldova va veni cu o declarație publică sau cu anumite sancțiuni în cazul în care deputaţii ruşi vor vota pentru recunoaşterea republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, președintele Legislativului, Igor Grosu, a declarat faptul că se pledează pentru „integritatea teritorială a vecinilor noștri”.

„Ceea ce se va întâmpla în Duma de Stat a Federației Ruse, în Senat, noi nu putem presupune, dar am citit și noi despre cele două inițiative, una adresată unor decidenți politici, alta altor decidenți politici. Noi vom lua o decizie în acel moment. Ceea ce pot să vă spun eu este faptul că noi o să rămânem consecvenți și o să pledăm pentru integritatea teritorială a vecinilor noștri. Atunci când a fost vorba de cazul Crimeii, noi, foarte tranșant, am spus că pledăm pentru integritatea teritorială. Eu zic să nu anticipăm lucrurile, să vedem la ce acțiuni va recurge Occidentul și atunci vom veni și noi cu o poziție oficială”, a spus Grosu.

Recunoașterea formală a autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk în regiunea Donbas, estul Ucrainei, este privită ca posibil pas pe care Putin l-ar putea face dacă nu reușește să obțină garanțiile de securitate pe care le cere Occidentului.

În prezent, Rusia are mai mult de 100 mii de soldați masați în apropierea Ucrainei, care nu face parte din alianța militară atlantică, iar Washingtonul – deși menține deschise canalele diplomatice care până acum nu au reușit să atenueze criza – a spus în repetate rânduri că o invazie este iminentă.

Moscova neagă un astfel de plan și a acuzat Occidentul de „isterie”.