Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Deputații de la Moscova solicită…

Deputații de la Moscova solicită președintelui rus, Vladimir Putin, recunoașterea independenței republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk

Duma de stat de la Moscova a votat pentru un proiect de rezoluție elaborat de Partidul Comunist al Federației Ruse cu privire la înaintarea unei cereri către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, de recunoaștere a independenței republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Dumei ruse de stat din 15 februarie 2022, transmite RIA Novosti. 

Războiul din estul Ucrainei, care s-a soldat până acum cu mii de morţi, a izbucnit în primăvara lui 2014, după o revoluţie prooccidentală la Kiev şi anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova. În prezent, Rusia are peste 100 de mii de soldați în apropierea Ucrainei, lucru care îngrijorează puterile occidentale.

În 2008, Rusia a recunoscut independenţa a două republici separatiste de pe teritoriul georgian, Abhazia şi Osetia de Sud. Federația Rusă a făcut acest lucru în urma unui scurt război cu Georgia, fostă republică sovietică ce doreşte să adere la NATO.