Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Președintele este aici”. Cum a…

„Președintele este aici”. Cum a devenit Zelensky liderul (respectat al) Ucrainei

La scurt timp după ce a început războiul din Ucraina, președintele Volodimir Zelensky a devenit imaginea rezistenței atât pentru propriii cetățeni, cât și pentru comunitatea internațională. Asta deși, cu puțin timp înainte de începerea războiului, presa scria despre căderea sa în sondaje și că a ajuns la putere pe fundalul unui val de scepticism. 

Bună seara tuturor. Liderul fracțiunii este aici, șeful oficiului președintelui este aici, prim-ministrul Șmigal este aici, Podolyak (consilier al șefului biroului președintelui, n.r.) este aici, președintele este aici. Toți suntem aici, armata noastră e aici, cetățenii sunt aici. Ne apărăm independența, ne apărăm țara. Și așa va fi în continuare!”, anunța Zelensky într-un video din centrul Kievului, în a doua zi de război, după ce apăruseră discuții în spațiul public despre pretinsa lui plecare. 

De atunci, președintele ucrainean a continuat să discute permanent cu cetățenii săi, cu șefi de state, organizații internaționale și jurnaliști, iar luni, 7 martie, a ținut un discurs chiar din biroul său de la Președinție. Astfel, presa internațională a titrat despre cum președintele ucrainean, doar cu un smartphone, a reușit să se impună și să conducă apărarea țării sale, ținând piept unei armate a Rusiei mult mai numeroase.

Sursa foto: Reuters

Volodimir Zelensky 

Vârsta: 44 de ani 
Profesia: umorist, scenarist, prezentator, actor, politician


A fost ales președinte al Ucrainei pe 21 aprilie 2019. În mai, la puțin timp după învestire, Zelensky anunța că dizolvă Rada Supremă și că urmează alegeri anticipate. Tot atunci, el le-a cerut funcționarilor să nu pună în birouri portrete cu chipul său și le-a sugerat să-și aducă poze cu copiii lor, în schimb.  În urma alegerilor anticipate, partidul „Sluga naroda”, care susținea președintele, a format majoritatea parlamentară.  

Prima vizită a președintelui în afară a fost la Bruxelles, unde a mers la întâlniri cu oficiali NATO și UE. În timpul administrației Zelensky a fost ridicată imunitatea pentru unii membri ai Radei Supreme, pentru care a pledat partidul său, fiind înregistrate și unele progrese în combaterea corupției.

În iunie 2021, Zelensky a înaintat Radei Supreme un proiect de lege prin care se creează un registru public al oligarhilor ucraineni, interzicându-le să participe la privatizările companiilor de stat, dar și să susțină financiar partide. Proiectul de lege a fost adoptat în septembrie 2021, în urma unei tentative de asasinat asupra unui consilier prezidențial.

Din comedie, la președinție

Volodimir Zelensky și-a anunțat participarea la alegerile prezidențiale pe 31 decembrie 2018.  Actorul, în vârstă de 41 ani la acea vreme, nu avea experiență politică. În schimb, devenise curând, conform unor sondaje de opinie, favoritul cursei electorale. A preluat mandatul de președinte la 20 mai 2019, fiind votat, în turul doi de scrutin, de 73% dintre alegători.

Totuși, legăturile sale cu oligarhul Igor Kolomoisky, proprietar al televiziunii care a produs serialul „Sluga naroda”  („Servitorul poporului”, n.r.), unde Zelensky juca rolul unui simplu profesor ce devine președinte, puneau sub semnul întrebării evoluțiile sale în calitate de șef al statului. Principala îngrijorare era că Zelensky va deveni o marionetă în mâinile lui Kolomoisky.  

Într-un interviu din 2018, înainte de alegeri, întrebat despre acest aspect, Zelensky declara că este o persoană „absolut independentă” și că „nu s-a născut încă acea persoană care să mă poate conduce”. El a precizat că ar avea cu Kolomoisky doar relații legate de afaceri. 

Zelensky este co-fondatorul companiei „Kvartal 95”, prin intermediul căruia a fost creat serialul „Sluga Naroda”, despre care a declarat că nu s-ar fi făcut cu intenția unei viitoare campanii prezidențiale. Ulterior însă, partidul pe care îl reprezintă a preluat această denumire. 

În februarie 2019, Comitetul Alegătorilor din Ucraina i-a cerut să plătească din fondul electoral difuzarea serialului „Sluga Naroda 3”, pe motiv că ar fi depistat în conținutul filmului elemente de agitație electorală în favoarea sa.

Visul de a ajunge în diplomație și studiile la Drept 

Zelensky și-a dorit de foarte tânăr să devină diplomat. Într-un interviu menționează că îl interesau negocierile internaționale, iar pentru a se apropia de realizarea visului său a făcut o școală specială de engleză.

Pe lângă asta, însă îl interesa sportul, a practicat lupte greco-romane și atletică grea.  

În copilărie, a trăit timp de patru ani în orașul Erdenet din Mongolia, unde mama sa lucra ca inginer, iar tatăl său, om de știință, a participat la construcția unei fabrici de minerit și procesare. 

În adolescență, a obținut un grant pentru a merge la studii în Israel, după ce a câștigat un concurs TOEFL – un examen special de engleză. Însă tatăl nu l-a lăsat să plece. „Atunci am plecat de acasă și am stat un timp la niște prieteni, m-am tot împotrivit, dar răspunsul a rămas nu”, își amintește Zelensky. 

Și-a făcut, mai apoi, studiile la Facultatea de Drept, dar în afară de o scurtă perioadă de practică, nu a lucrat niciodată pe specialitate. 

În schimb, în studenție, devine interesat de comedie și ajunge în proiectul „KVN”. Devine cunoscut, participă la mai multe turnee și evenimente, împreună cu echipa sa. După câțiva ani, i se propune să rămână definitiv la „KVN” în calitate de redactor, cu condiția de a renunța la colegii săi. 

Refuză oferta și decide să vină la Kiev, unde pune bazele companiei „Kvartal 95”. Aceasta se ocupă de crearea de conținut, iar emisiunile și proiectele televizate la care lucrează apoi câștigă tot mai multă vizibilitate și popularitate. Pe lângă munca în calitate scenarist, producător prezentator sau jurat, Zelensky începe să apară și în filme.

În 2016, viitorul președinte al Ucrainei și partenera sa, Aliona Shoptenko, devin câștigători ai proiectului de dansuri adaptat după BBC, „Dancing with the stars”. 

De asemenea, Zelensky l-a sonorizat pe ursulețul Paddington din filmul pentru copii apărut în 2014 și, apoi, partea a doua în 2017, cu același nume. Asta deși, Zelensky a recunoscut că, în tinerețe, era îngrijorat din cauza vocii sale joase. Ulterior, a înțeles că aceasta poate fi un atu al său. 

Zelensky a mai spus că, în școală, își făcea griji și din cauza înălțimii sale, dar a completat că cei din jur țineau la el, în special, pentru că era deschis. 

Înainte de a ajunge în postul de președinte, el puncta că a rămas sufletul petrecerilor și că, în general, este un om vesel. Tot atunci întrebat despre ce ar vrea să aducă din alte țări în Ucraina, atunci când ajunge în fotoliul de președinte, Zelensky enumera referendumurile dese din Elveția și apărarea din Israel.

Prieteni din copilărie și până la președinție

Zelensky spune că părinții sunt cei mai importanți oameni din viața sa, iar despre soția sa afirmă că e cel mai bun prieten al său. Cei doi fost într-o relație timp de 8 ani, înainte să se căsătorească. Sunt foști colegi de școală și au învățat în clase paralele, dar nu au comunicat mai mult decât la facultate. S-au căsătorit în 2003 și au doi copii, despre care Zelensky subliniază că sunt singurele persoane de către care poate fi în întregime influențat. 

Totodată, el recunoaște că în viața de zi cu zi este destul de uituc și zăpăcit, iar asta i s-ar fi transmis de la tatăl său care a scris o lucrare științifică timp de 10 ani, iar apoi și-a uitat manuscrisul în tramvai și nu l-a mai putut recupera. 

De asemenea, Zelensky punctează că ține foarte mult la prietenii săi și că a luptat mult pentru a-i păstra pe cei din copilărie, unii din care au făcut parte din „Kvartal” 95, iar apoi au devenit și membri ai echipei sale la conducerea țării.

După două săptămâni de când Zelensky apare zilnic cu mesaje și clarificări legate de cursul războiului în Ucraina, se discută deja despre un film care să-l aibă în rol principal. 

Întrebat despre transformarea sa din actor în lider al unei țări măcinate de război, Zelensky a spus pentru CNN: „Asta e foarte serios, acesta nu este un film… (…) Ucraina este inima Europei, iar acum cred că Europa vede că Ucraina este ceva special pentru această lume. De aceea, lumea nu poate pierde acest lucru special”.