Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președinta CE, după ce Putin…

Președinta CE, după ce Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței republicilor separatiste din Donbas: „Este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk”

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, afirmă că recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk este „o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk”.

Reacția Ursulei von der Leyen vine la scurt timp după ce președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele de recunoaștere a independenței celor două republici separatiste Donețk și Lugansk.

„Recunoașterea celor două teritorii separatiste din Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk. UE și partenerii săi vor reacționa cu unitate, fermitate și hotărâre în semn de solidaritate cu Ucraina”, a accentuat președinta CE într-o postare pe pagina sa de Twitter.

Luni, 21 februarie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.

Rusia neagă orice plan de a-și ataca vecinul, dar a amenințat cu acțiuni „militare-tehnice” nespecificate dacă nu primește garanții de securitate majore, inclusiv promisiunea că Ucraina nu se va alătura niciodată NATO.

Potrivit Reuters, recunoașterea zonelor controlate de rebeli ar putea deschide calea pentru ca Moscova să trimită forțe militare în cele două regiuni separatiste – Donețk și Lugansk – și să susțină că intervine ca un aliat pentru a le proteja împotriva Ucrainei.