Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premiul Nobel pentru chimie a…

Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat creatorilor bateriilor litiu-ion. Câți bani vor primi laureații

Oamenii de știință John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham, Akira Yoshino au primit premiul Nobel pentru chimie pe 2019. Cei trei oameni de știință au primit Nobelul pentru dezvoltarea bateriilor litiu-ion. Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (830.000 de euro) informează Mediafax.

În comparație cu bateriile tradiționale, bateriile litiu-ion, „unul dintre cele mai mari beneficii pentru omenire”, potrivit comitetului Nobel, sunt reîncărcabile, durează mai mult, au o densitate energetică superioară, cântăresc mai puțin și au o durată de viață mai lungă.

Bateriile litiu-ion au în prezent extrem de multe aplicații, fiind folosite pentru dispozitive variate – de la telefoane mobile la laptopuri și mașini electrice – utilizate pentru comunicații, la slujbă, pentru studiu, muzică, cercetare etc.

Bazele pentru dezvoltarea acestora au fost puse în timpul crizei petrolului din anii 1970. Stanley Whittingham lucra la dezvoltarea unor metode de obținere a energiei din alte surse decât combustibilii fosili. A creat în cele din urmă un catod inovator, într-o baterie cu litiu, tehnica fiind perfecționată ulterior de John Goodenough. Akira Yoshino a creat prima versiune de baterie litiu-ion care a fost comercializată, în 1985.

Premiul Nobel pentru fizică 2019 a fost acordat unor savanți care au contribuit „la înțelegerea evoluției Universului”.

De asemenea, premiul Nobel pentru medicină 2019 a fost atribuit unui grup care a deschis calea pentru noi strategii de combatere a cancerului.

Joi vor fi decernate cele două premii Nobel pentru literatură, iar vineri, cel pentru pace. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat pe 14 octombrie.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincțiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901 și au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

FOTO: g4media.ro