Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pe aripile „laundromat”-ului

Pe aripile „laundromat”-ului

Pentru Rusia este mai convenabil să investigheze cazul unui politician de rang înalt străin. Mai ales dacă nu este „un fiu cățea de-al nostru”

Material de pe Novaya gazeta

Autoritățile ruse i-au acuzat pe antreprenorii și politicienii moldoveni Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon de crearea unei grupări criminale, care a scos din Rusia peste 37 de miliarde de ruble. Atât unul, cât și celălalt au avut de-a face cu o schemă masivă de spălare a banilor. Platon, însă, de ceva timp se află în detenție, iar Plahotniuc, considerat cel mai influent om din R. Moldova, este președintele Partidului Democrat, care ocupă majoritatea locurilor în Parlamentul țării (n .r. materialul a fost publicat de Novaya gazeta înainte de alegeri).Despre această schemă grandioasă de spălare a banilor se cunoaște de mai mulți ani. Rusia, însă, a înaintat acuzații cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din R. Moldova. În același timp, Plahotniuc este un politician proeuropean, partidul său pledează pentru apropierea de Uniunea Europeană, iar el însuși a vorbit de mai multe ori despre amenințarea rusească.

Deci, se pare că organele noastre (ruse) de drept încep să inițieze proceduri penale cu efect de politică externă. Oficialitățile ruse nu o dată au acuzat Statele Unite și țările europene de o astfel de imixtiune, atunci când cei din vest au vânat politicienii noștri sau liderii grupurilor criminale rusești cu legături la cel mai înalt nivel.

Veaceslav Platon. Foto din arhivă

De ce să nu acționeze ai noștri ca și justițiarii americani sau procurorii europeni care se ocupă de originarii din alte țări fără a se uita la situația lor publică și politică?

Problema constă în faptul că în Rusia există mulți „platoni” și „plahotniuci” autohtoni, pe care niciun anchetator intern nu i-a deranjat. Dar, pentru a face investigații cu privire la străini și pentru a păstra cel puțin vizibilitatea obiectivității, ar fi de dorit să nu uităm nici de compatrioții noștri suspuși.

Fără un astfel de echilibru, totul arată ca un spectacol ieftin. De exemplu, dosarul penal al finanțatorului Bill Brauder nu va fi luat în serios fără o cauză penală în ceea ce privește anchetatorii, agenții fiscali și conducătorii lor, din cauza cărora au fost scoase miliarde de ruble din bugetul Rusiei.

Acuzațiile aduse lui Plahotniuc de spălare a miliardelor din Rusia par ridicole, dacă pe banca acuzaților n-a compărut niciun funcționar de rang înalt rus, care să fi fost responsabil de această schemă. La urma urmei, este vorba despre un sistem prin care au trecut nu 37 de miliarde, ci aproximativ 700 de miliarde de ruble.

Despre modul în care a lucrat această schemă, Novaya gazeta și Centrul de Investigare a Corupției și Criminalității a relatat în 2014, numind-l „laundromat” – spălătorie de fonduri la nivel mondial. Plahotniuc, de fapt, „a moștenit” partea moldovenească a acestei spălătorii de la Platon, care a primit 18 ani de închisoare după investigarea cauzei în mai multe țări.

Miliardele au trecut prin 18 bănci rusești și un număr mare de firme false. Conform schemei, instanțele de judecată moldovenești emiteau hotărâri, în baza cărora garanții plăteau „despăgubiri” firmelor-fantomă, care înaintau pretenții privind împrumuturile fictive. Această schemă a funcționat neîntrerupt timp de mai mulți ani, pompând bani către băncile europene, care, de asemenea, nu se prea gândeau la originea lor.

Și, deși majorității băncilor rusești, care au participat la schemă, le-au fost retrase licențele, niciun oficial rus nu a fost tras la răspundere.