Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul Ungariei deschide calea pentru…

Parlamentul Ungariei deschide calea pentru aderarea Suediei la NATO

Foto: The Kyiv Independent

După aproape doi ani de amânări, Parlamentul Ungariei a votat luni, 26 februarie, pentru ratificarea cererii Suediei de aderare la NATO. Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că astăzi este o „zi istorică” și că Suedia este „pregătită să își asume responsabilitatea pentru securitatea euroatlantică”, relatează BBC.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia deputaților de la Budapesta: „Aderarea Suediei ne va face pe toți mai puternici”.

Ratificarea cererii de aderare a Suediei vine la trei zile după ce premierul ungar, Viktor Orban, s-a întâlnit cu omologul său suedez, Ulf Kristersson, la Budapesta.

La întâlnirea de pe 23 februarie, liderii au promis că vor depăși diferențele dintre ei și vor spori cooperarea. De asemenea, ei au semnat un acord prin care Suedia a acceptat să vândă Ungariei patru avioane de luptă suedeze.

Suedia și Finlanda au solicitat să se alăture alianței în 2022, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, dar aderarea lor a fost împiedicată de obiecțiile Turciei și Ungariei.

Finlanda a aderat la NATO în aprilie 2023. După ce Turcia a ratificat în mod oficial aderarea Suediei la NATO la 25 ianuarie, Ungaria a rămas ultimul membru care nu a aprobat încă cererea Suediei.

Suedia va deveni cel de-al 32-lea membru al NATO. Acceptarea unei noi țări în cadrul alianței necesită sprijinul unanim al tuturor membrilor.

Finlanda a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO în aprilie anul trecut, citând alianța internațională ca fiind „singura garanție eficientă de securitate în regiune”, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.