Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Suedia, mai aproape de NATO.…

Suedia, mai aproape de NATO. O comisie parlamentară turcă a aprobat cererea de aderare a țării

Sursa foto: Reuters

Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a aprobat marți, 26 decembrie, cererea de aderare a Suediei la NATO, un pas important în direcția extinderii blocului occidental, după 19 luni de întârzieri în care Ankara a cerut de la Stockholm concesii legate de terorism, notează Reuters.

Următorul pas este un vot în plenul Parlamentului Turciei care, de asemenea, este așteptat să fie aprobat, probabil în câteva săptămâni. Erdogan ar urma apoi să semneze legea, încheind un proces care i-a frustrat pe unii dintre aliații Ankarei și a pus la încercare legăturile sale occidentale.

Suedia și Finlanda au cerut să adere la NATO anul trecut, în fața invaziei Rusiei în Ucraina. În timp ce Ankara a ratificat Finlanda, aceasta a ridicat obiecții la candidatura Suediei din cauza a ceea ce a spus că Stockholm protejează grupurile pe care Ankara le consideră teroriste.

În timp ce Ungaria, membră NATO, nu a ratificat nici ea aderarea Suediei, Turcia este considerată principalul obstacol în calea aderării națiunii scandinave la alianța militară și a consolidării apărării sale în regiunea Mării Baltice.