Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul rus a adoptat două…

Parlamentul rus a adoptat două proiecte de lege care pun capăt jurisdicției CtEDO în Federația Rusă

Sursa foto: Reuters

Parlamentul rus a adoptat marți, 7 iunie, două proiecte de lege care pun capăt jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) în Federația Rusă, o ruptură provocată de războiul Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

Ruptura elimină o cale legală pe care rușii, inclusiv criticul Kremlinului încarcerat Alexei Navalny, au folosit-o în trecut pentru a ridica cazuri de profil înalt care fuseseră respinse de instanțele naționale.

Camera inferioară a Parlamentului, Duma de Stat a Rusiei, a aprobat două proiecte de lege – unul care scoate țara de sub jurisdicția Curții și un al doilea care stabilește data de 15 martie ca punct de întrerupere, hotărârile împotriva Rusiei pronunțate după această dată nefiind puse în aplicare.

Proiectele de lege au fost adoptate aproape în unanimitate, doar un deputat din partea Partidului Comunist, aflat în opoziție, votând împotrivă. Ele urmează să fie semnate de președintele rus Vladimir Putin înainte de a deveni lege.

În 2017, instanța a ordonat Moscovei să plătească despăgubiri supraviețuitorilor unei crize a ostaticilor care au susținut că serviciile de securitate nu au acționat corect atunci când au luat cu asalt o școală capturată de militanți islamiști în 2004. Asediul din orașul Beslan s-a încheiat cu un schimb de focuri sângeros în care au murit peste 330 de ostatici, inclusiv cel puțin 180 de copii.

În februarie 2021, CtEDO a decis că Navalny, principala figură a opoziției din țară, ar trebui să fie eliberat din închisoare după ce a fost încarcerat în baza unor acuzații pe care le-a descris ca fiind motivate politic. Rusia a descris hotărârea CtEDO ca fiind „ilegală”.

Rusia a fost admisă în Consiliul Europei, care a fost înființat după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a promova drepturile omului și democrația în Europa, sub conducerea președintelui Boris Elțîn, în 1996. După anexarea Crimeei în 2014, Rusia a fost lipsită de dreptul de vot în Adunarea Parlamentară a Consiliului, pe care a început să o boicoteze din 2016.

Pe 15 martie curent, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis să expulzeze Rusia din organizație, din care face parte CtEDO, ca răspuns la desfășurarea de trupe rusești în Ucraina în februarie.

Rusia a declarat că a decis în mod independent să părăsească Consiliul Europei, fostul președinte Dmitri Medvedev afirmând că ieșirea Rusiei din organizație reprezintă o oportunitate de a restabili pedeapsa cu moartea, pe care normele Consiliului Europei o interzic.