Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Noi proteste în Iran: manifestanții…

Noi proteste în Iran: manifestanții rup portretele generalului Qassem Soleimani

Demonstrators chant while gathering during a vigil for the victims of the Ukraine International Airlines flight that was unintentionally shot down by Iran, in Tehran, Iran, on Saturday, Jan. 11, 2019. Iran admitted it unintentionally shot down a Ukrainian jetliner that it mistook for a cruise missile, a dramatic reversal after days of denials that triggered international condemnation and protests in the streets of Tehran. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg

Mii de iranieni revoltați au ieșit pe străzile din Teheran și alte mari orașe din Iran. Manifestanții solicită liderului suprem, Ayatollah, Ali Khamenei, să demisioneze și ca acei responsabili de prăbușirea avionului să fie urmăriți penal transmite CNN.

Scuzele liderilor iranieni cu privire la prăbușirea „din greșeală” a aunui avion cu 176 de persoane la bord nu au făcut prea mult pentru a potoli protestele anti-guvernamentale de masă răspândite în toată țara.

Pe fondul tensiunilor în creștere din regiune, opt rachete Katyusha au lovit duminică Baza Aeriană a Baladului, la nord de Bagdad, care au rănit patru ofițeri ai forței aeriene irakiene, a declarat armata irakiană într-un comunicat.

„Nu au existat forțe americane sau de coaliție atunci când au lovit rachetele”, a spus un oficial militar american pentru CNN.

În Iran, manifestanții solicită ca liderul suprem, Ayatollah, Ali Khamenei, să demisioneze și ca aceia responsabili de coborârea avionului să fie urmăriți penal.

https://twitter.com/ArastehP/status/1216422858882195457

„Khamenei au rușine. Părăsește țara”, au scandat protestatarii.

https://twitter.com/ChalecosAmarill/status/1216423224210264065

Khamenei este în funcție de trei decenii și nu există nicio limită referitor la mandatul său.

La trei zile de la prăbușirea, în apropiere de Teheran (Iran), a unui avion ucrainean cu 176 persoane la bord, președintele Iranului a recunoscut oficial că aparatul de zbor a fost doborât de o rachetă „lansată greșit” de iranieni.

„Ancheta internă a forțelor armate a ajuns la concluzia că rachetele lansate din greșeală au provocat prăbușirea avionului ucrainean și moartea a 176 de oameni nevinovați”, a relatat președintele iranian, Hassan Rohani, pe Twitter.

Acesta a mai adăugat că Iranul regretă „profund” prăbușirea, „o mare tragedie și o greșeală de neiertat”.

Un avion Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines, cu 176 de pasageri la bord, s-a prăbușit miercuri noapte, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Acesta avea ca destinație Kievul.

Majoritatea pasagerilor urmau doar să tranziteze capitala Ucrainei. Cele 176 de victimele ale tragediei proveneau din următoarele țări: Iran – 82; Canada – 63; Ucraina – 2 + 9 (echipaj); Suedia – 10; Afganistan – 4; Germania – 3; Regatul Unit – 3.

FOTO:cnn.com