Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Nagorno-Karabah: Peste 200 de persoane…

Nagorno-Karabah: Peste 200 de persoane au fost rănite în urma unei explozii la un depozit de combustibil

Sursă foto: The Guardian

Peste 200 de persoane au fost rănite într-o explozie din regiunea Nagorno-Karabah, în timp ce etnicii armeni au ieșit din acest teritoriu separatist după ce armata azeră a preluat controlul total al acestuia în urma unei ofensive de săptămâna trecută. Oficialii spun că majoritatea victimelor se află în „stare gravă sau extrem de gravă”, în timp ce etnicii armeni fug din teritoriul separatist, relatează The Guardian.

Luni seară, 25 septembrie, zeci de persoane stăteau în rând la instalația de carburanți unde s-a produs explozia, deoarece li se promisese combustibil – o raritate în timpul blocadei – pentru mașinile lor, pentru a se deplasa în Armenia, potrivit autorităților separatiste din Nagorno-Karabah.

După explozia din apropierea de Stepanakert, ombudsmanul pentru drepturile omului din Nagorno-Karabah, Gegham Stepanian, a menționat despre starea victimelor, dar și despre faptul că nu se cunosc cauzele exploziei.

Victimele ar trebui să fie transportate pe aeriană în afara regiunii pentru tratament medical pentru a le salva viața”, a declarat Stepanyan.

Săptămâna trecută, armata azeră a înfrânt forțele armene într-un blitz de 24 de ore, forțând autoritățile separatiste să accepte să depună armele și să înceapă discuții privind „reintegrarea” Nagorno-Karabahului în Azerbaidjan după trei decenii de regim separatist, scrie sursa citată.

În timp ce Azerbaidjanul s-a angajat să respecte drepturile etnicilor armeni din regiune și să restabilească aprovizionarea după o blocadă de 10 luni, mulți locuitori locali s-au temut de represalii și au decis să plece în Armenia.

Guvernul armean a declarat că peste 6.500 de locuitori din Nagorno-Karabah au fugit în Armenia până luni seara. Moscova a declarat că forțele rusești de „menținere a păcii” din Nagorno-Karabah asistă la evacuare.

Explozia a avut loc la câteva ore după ce a doua rundă de discuții între oficialii din Azerbaidjan și reprezentanții separatiștilor a avut loc în orașul Khojaly, la nord de așa-zisa capitală Nagorno-Karabah.

Forțele ruse de menținere a păcii se află în regiune din 2020, când un armistițiu mediat de Rusia a pus capăt unui război de șase săptămâni între Azerbaidjan și forțele etnice armene din Nagorno-Karabah.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan și mulți alții din Armenia au acuzat forțele de menținere a păcii că nu au reușit să prevină ostilitățile și să protejeze populația armeană. Moscova a respins acuzațiile, susținând că forțele sale nu aveau niciun motiv legal pentru a interveni, în special după ce Pashinyan a recunoscut Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului.