Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie…

Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică ar putea să viziteze centrala nucleară Zaporojie în „zilele următoare”, în contextul temerilor crescânde cu privire la un potențial accident nuclear

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) sunt așteptați să meargă la centrala nucleară Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei, „în următoarele zile”, pe fondul reînnoirii bombardamentelor la instalație și a temerilor crescânde cu privire la un potențial accident nuclear, transmite CNN.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că își continuă consultările cu toate părțile în vederea trimiterii unei misiuni de experți AIEA la ZNPP „în următoarele zile pentru a contribui la asigurarea securității și siguranței nucleare în această zonă”, a scris organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite.

Grossi însuși este membru al echipei care participă la misiunea de experți, potrivit unui raport al New York Times. The Times a consultat o listă care includea și „alți 13 experți din țări în mare parte neutre”.

„Nu sunt reprezentate nici Statele Unite și nici Marea Britanie, țări pe care Rusia le disprețuiește ca fiind părtinitoare în mod nedrept din cauza sprijinului lor puternic pentru Ucraina”, a relatat Times.

Când CNN a contactat duminică AIEA în legătură cu componența misiunii de experți, organizația de supraveghere nucleară a refuzat să comenteze, spunând că nu va face publice astfel de informații și că „toate misiunile AIEA au membri din diferite state membre, selectați pe baza expertizei lor relevante. Aceștia sunt funcționari publici internaționali care reprezintă AIEA, nu țările din care provin”.

Anunțul AIEA vine în contextul în care atât Ministerul rus al Apărării, cât și Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, au declarat sâmbătă că situl centralei nucleare din Zaporojie a fost bombardat în mod repetat în ultimele 24 de ore, acuzându-se reciproc pentru bombardamente. Energoatom a declarat vineri că centrala a fost reconectată la rețeaua de electricitate din Ucraina, la o zi după ce centrala a fost deconectată pentru prima dată în istoria sa.

Autoritățile orașului Zaporojie au pus, de asemenea, la dispoziția locuitorilor pastile de iod, în contextul în care îngrijorarea privind un posibil accident nuclear este tot mai mare. Anterior, duminică, Energoatom a declarat pe Telegram că, potrivit prognozei de vânt de luni, în cazul unui accident nuclear grav, norul de radiații „va acoperi o parte din sudul Ucrainei și regiunile sud-vestice ale Rusiei”.

Într-un mesaj de duminică, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut forțelor rusești să părăsească instalația.

„Timp de decenii, siguranța nucleară a rămas prioritatea principală a Ucrainei, mai ales având în vedere trecutul nostru tragic. Invadatorii ruși au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând în pericol întregul continent. Militarii ruși trebuie să iasă din centrală – nu au ce să facă acolo”, a scris el.

Tot duminică, Ministerul rus al Apărării a acuzat din nou Ucraina de continuarea „provocărilor pentru a crea o amenințare de dezastru nuclear provocat de om” la centrala electrică din Zaporojie. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat duminică acțiunile Ucrainei din jurul centralei drept „terorism nuclear”. Ea a adăugat că Rusia crede că inspecția AIEA la centrală va avea loc și că Rusia nu a fost „convinsă” să permită inspecția.

Atacurile rusești au continuat în regiunea Zaporojie. Duminică, Oleksandr Starukh, șeful administrației militare civile din regiunea Zaporojie, a declarat că bombardamentele rusești din satul Tavriyske din Zaporojie au distrus 15 case. Starukh a mai spus că, cu o zi înainte, poliția a fost alertată despre bombardamente asupra unei clădiri rezidențiale cu patru etaje din satul Kamianka din districtul Pology din regiunea Zaporojie – care au dus la moartea a patru civili, inclusiv a doi minori.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că a lovit uzina Motor Sich din Zaporojie, unde sunt reparate elicopterele militare ucrainene. Oficialii ucraineni nu au comentat această afirmație, iar Ucraina nu comentează pierderile militare. Această informație nu a putut fi verificată în mod independent.