Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul rus de Externe, Serghei…

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: „Conflictul din Ucraina nu se va încheia până când Occidentul nu renunță la planurile sale de a învinge Moscova”

Conflictul din Ucraina va continua până când Occidentul va renunța la planurile de a domina și învinge Moscova, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat unui ziar indonezian, notează Reuters.

„Scopul Occidentului colectiv condus de SUA este de a-și consolida hegemonia globală”, a afirmat Lavrov. Oficialul rus urmează să participe în această săptămână la Summitul Asia de Est și la Forumul regional al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) de la Jakarta, la fel ca și secretarul de stat american Antony Blinken.

„De ce nu se pune capăt confruntării armate din Ucraina? Răspunsul este foarte simplu – ea va continua până când Occidentul va renunța la planurile sale de a-și păstra dominația și își va depăși dorința obsesivă de a provoca Rusiei o înfrângere strategică în mâinile marionetelor sale de la Kiev. Deocamdată, nu există semne de schimbare a acestei poziții”, a spus el.

Rusia a desfășurat o invazie la scară largă în Ucraina în februarie 2022, numind-o o „operațiune militară specială”. Kievul și aliații săi numesc războiul, aflat acum în cea de-a 17-a lună, o agresiune pentru a acapara terenuri.

Miercuri, Rusia a lansat un val de atacuri cu drone kamikaze asupra Kievului pentru a doua noapte consecutivă și cu câteva ore înainte ca președintele Volodimir Zelenski să se întâlnească cu liderii NATO la un summit la Vilnius.

Occidentul afirmă că vrea să ajute Ucraina să câștige războiul cu Rusia, iar puterile occidentale au furnizat Kievului cantități mari de arme și muniții moderne.

Lavrov a acuzat, de asemenea, Kievul că a ignorat planul de pace al Indoneziei și că, în schimb, și-a promovat propriul „pachet de ultimatumuri”.

Ucraina a respins planul indonezian, o formulă în mai multe puncte care includea un apel la crearea unei zone demilitarizate, reiterând poziția Kievului potrivit căreia Rusia ar trebui să își retragă trupele din Ucraina.