Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Miniștrii de externe ai G7…

Miniștrii de externe ai G7 susțin că Rusia nu ar trebui să aibă nicio îndoială că orice incursiune militară împotriva Ucrainei va avea „consecințe masive”

Miniștrii de externe din statele membre G7 și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene susțin că Rusia nu ar trebui să aibă nicio îndoială că orice incursiune militară împotriva Ucrainei va avea „consecințe masive”.


Declarația miniștrilor de externe din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii și a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene:

„Noi, miniștrii de externe ai G7, din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene suntem uniți în condamnarea consolidării militare și a retoricii agresive a Rusiei față de Ucraina.

Solicităm Rusiei să detensioneze, să urmărească canalele diplomatice și să își respecte angajamentele internaționale privind transparența activităților militare, așa cum a făcut-o președintele Biden în discuția sa cu președintele Putin din 7 decembrie. Ne reconfirmăm sprijinul pentru eforturile Franței și Germaniei în formatul Normandia de a realiza implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk în vederea rezolvării conflictului din estul Ucrainei.

Orice folosire a forței pentru schimbarea granițelor este strict interzisă de dreptul internațional. Rusia nu ar trebui să aibă nicio îndoială că o nouă agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecințe masive cu un cost sever.

Reafirmăm angajamentul nostru neclintit față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și dreptul oricărui stat suveran de a-și determina propriul viitor. Lăudăm poziția de reținere a Ucrainei.

Vom intensifica cooperarea cu privire la răspunsul nostru comun și cuprinzător”.

Luni, 13 decembrie curent, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, reuniți în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles, miniștrii europeni urmează să abordeze situația privind Ucraina din perspectiva evoluțiilor de la granița estică a acestui stat cu Rusia care suscită un grad înalt  de preocupare la nivel european și euroatlantic.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu va reitera îngrijorarea cu privire la situația de securitate din proximitatea Ucrainei și de la Marea Neagră și va sublinia nevoia pregătirii unei reacții adecvate din partea UE, care trebuie să rămână unită și fermă.