Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul rus de Externe a…

Ministerul rus de Externe a convocat reprezentantul R. Moldova, după expulzarea directorului Sputnik Moldova: „Pasul neprietenos al autorităților moldovenești nu va rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei”. Cum comentează MAEIE

Sursa: Ria Novosti

Însărcinatul cu afaceri al R. Moldova în Federația Rusă, Sergiu Goncerenco, a fost convocat miercuri, 13 septembrie, la Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse în legătură cu decizia autorităților moldovenești, calificată drept „nejustificată și provocatoare”, de a-l expulza din țară pe directorul agenției de știri blocate anterior de SIS, Sputnik Moldova, Vitalii Denisov.

Acestuia i s-a comunicat că „pasul neprietenos al autorităților moldovenești nu va rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei”.

„S-a precizat că partea rusă consideră acest pas ca fiind parte a campaniei antirusești lansate de oficialii de la Chișinău. S-a cerut părții moldovenești să înceteze persecutarea motivată politic a resurselor media de limbă rusă și să își onoreze angajamentele internaționale în domeniul libertății de exprimare și a presei și asigurarea drepturilor jurnaliștilor”, potrivit unui comunicat emis de Ministerul rus de Externe.

„Libertatea de exprimare și libertatea presei nu trebuie să fie un subiect coordonat de Federația Rusă”

Contactat de ZdG, consilierul pentru comunicare al ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov, a declarat că această convocare s-ar încadra în „politicile ostile” față de R. Moldova.

„Este urmarea deciziei de ieri a R. Moldova privind expulzarea acelui individ, agent rus, care promova politici ostile față de țara noastră. Care, prin manifestările canalului de radio pe care îl coordona, se antrena în ingerințe, în treburile interne ale R. Moldova.

Libertatea de exprimare și libertatea presei nu trebuie să fie un subiect coordonat de Federația Rusă. Sugestia noastră este ca Federația Rusă, mai bine, să coordoneze și să implementeze politici pentru a fortifica libertatea presei la Moscova și în general în Federația Rusă (…)”, a declarat Zaharov.

Consilierul a menționat că nu vede cum Rusia „va răspunde” deciziei, având în vedere că R. Moldova „nu are canale, posturi tv, radio sau portaluri media care operează în Federația Rusă”.

Vitalii Denisov, directorul Sputnik Moldova, agenție controlată și finanțată de Kremlin, a fost declarat persoană indezirabilă în R. Moldova pentru o perioadă de 10 ani. În dimineața zilei de miercuri, 13 septembrie, ofițerii serviciului de migrație din R. Moldova au mers la domiciliul jurnalistului rus, l-au urcat într-o mașină și l-au dus la aeroport cu ordin de deportare, a informat instituția media deținută de guvernul rus.

Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) a anunțat că Vitalii Denisov a fost declarat persoană indezirabilă în țara noastră „în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale R. Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre”.

Directorul general al grupului media „Rossiia Segodnia”, Dmitri Kiselev, a declarat că „politica distructivă a autorităților moldovenești depășește toate limitele relațiilor interstatale”.

Pe 26 februarie 2022, la două zile după ce Rusia a invadat Ucraina, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova (SIS) a emis un ordin ce prevedea blocarea a două surse care distribuie informații false: sputnik.md și gagauznews.md.

Totodată, paginile Sputnik de pe Facebook, din mai multe țări, au primit eticheta „Entitate media controlată de stat în Rusia”.

Ulterior, Agenția Sputnik Moldova a anunțat că a deschis alte trei site-uri noi, care pot fi accesate de pe teritoriul R. Moldova.