Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Paginile Sputnik de pe facebook…

Paginile Sputnik de pe facebook au primit eticheta „Entitate media controlată de stat în Rusia”

Zeci de pagini de facebook ale Agenției Internaționale de Informații „Sputnik” au primit eticheta de „Entitate media controlată de stat în Rusia”. Inclusiv pagina Sputnik Moldova a primit acest calificativ. Facebook îi informează astfel pe utilizatorii din țările în care Sputnik are reprezentanțe că această instituție este controlată de stat și că nu este o instituție media independentă.

Eticheta „Entitate media controlată de stat în Rusia” apare sub numele paginii la fiecare postare. Astfel de etichete au primit pagini ale reprezentanțelor Sputnik din diferite țări, inclusiv Sputnik Italia, Sputnik Franța, Sputnik Lituania, Sputnik Serbia, Sputnik International etc.

Aceeași etichetă a fost atribuită și unor pagini Sputnik din Moldova și România: Sputnik Moldova: новости в Молдове и мире și Sputnik Moldova-România. Alte două pagini ale Sputnik în limba română, Radio Sputnik Moldova și Sputnik Moldova nu au deocamdată această mențiune atribuită de către facebook.

ZdG a scris anterior că site-ul sputnik.md aparţine Agenţiei Internaţionale de Informaţii „Россия Сегодня”, fondată prin decret prezidenţial de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în 2013. Din imperiul media „Россия Сегодня” face parte şi Agenţia Internaţională de Informaţii „Sputnik”, care activează exclusiv în afara Federaţiei Ruse şi care are reprezentanţe în zeci de ţări.

Sâmbătă, 26 februarie 2022, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova (SIS) a emis un ordin ce prevede blocarea a două surse care distribuie informații false: sputnik.md și gagauznews.md.