Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Merkel: Ucraina și Georgia sunt…

Merkel: Ucraina și Georgia sunt următoarele candidate la aderare la UE, după țările din Balcanii de Vest

Cancelarul Germaniei Angela Merkel și-a declarat susținerea aspirațiilor europene ale Ucrainei și Georgiei, și, de asemenea, a menționat că pe parcursul a 10 ani Kievul și Tbilisi vor putea întreprinde anumiți pași pe calea aderării la UE, cale urmată de țările din Balcanii de Vest.

Material de pe Hromadske 

Despre acest lucru Merkel a declarat în timpul discursului său de la Universitatea de Stat din Tbilisi, transmite Radio Svoboda.

„Susțin ambițiile europene ale Georgiei și Ucrainei, dar nu pot da promisiuni pripite în numele Europei”, a subliniat cancelarul german.

Ea a adăugat că aderarea Ucrainei și Georgiei la UE nu este deocamdată în agenda comunitară.

„Ar trebui să ajungem treptat la acea etapă, când se va discuta problema aderării. Nu pot spune că acest proces se va încheia peste cinci ani”, a declarat Merkel.

În același timp, în opinia sa, pe parcursul a 10 ani părțile vor reuși să întreprindă anumiți pași pe calea aderării.

De asemenea, Merkel a declarat că, în prezent, Uniunea Europeană se pregătește pentru aderarea țărilor din Balcanii de Vest, iar Georgia și Ucraina vor deveni următorul pas.

Anterior, participanții la summit-ul NATO au susținut în declarația finală privind rezultatele reuniunii de la Bruxelles dorința Ucrainei de a intra în componența Alianței.

Pe 10 martie NATO a recunoscut dorința Ucrainei de a deveni membru deplin al organizației.