„Marea și Minunata Lege” a lui Trump: experții prognozează deficit bugetar și pierderi pentru americani

La șase luni după revenirea sa la Casa Albă, președintele american Donald Trump susține că s-a apropiat de îndeplinirea principalei sale promisiuni electorale – „să facă America măreață” – semnând, pe 4 iulie, „Marea și Minunata Lege” (One Big Beautiful Bill Act), care, printre altele, prevede reducerea taxelor federale și creșterea cheltuielilor pentru apărare și securitatea frontierei.
Totuși, economiștii, dar și unii dintre aliații președintelui american, avertizează că acest „Mare și Minunat Act” va crește și mai mult datoria publică și deficitul bugetar al SUA, va reduce veniturile oamenilor și ale companiilor, va slăbi dolarul și va submina influența Statelor Unite pe plan internațional, scrie BBC.
Pe 3 iulie, proiectul de lege a fost adoptat de Congresul american cu o mică diferență de voturi. Legea prevede reducerea taxelor cu aproape 4 trilioane de dolari în următorul deceniu, precum și majorarea cheltuielilor pentru apărare și protejarea frontierei de migranții ilegali.
Trump și-a propus să taie subvențiile pentru sănătate și energia verde. Acesta se bazează pe creșterea veniturilor la buget datorită majorării taxelor vamale pentru importuri și a creșterii economice generate de reducerea poverii fiscale. Liderul de la Casa Albă este convins că, în decurs de 10 ani, cheltuielile bugetare vor scădea cu 1,6 trilioane de dolari, deficitul cu 8 trilioane, iar datoria publică va scădea de la 97% la 94%, datorită unei creșteri economice anuale de 3%.
„Îmi cer scuze, dar cifrele Casei Albe sunt un absurd total”, replică Jessica Riedl, expertă în politici fiscale și bugetare la Manhattan Institute, un centru american de cercetare.
Fostul susținător al lui Trump, Elon Musk, a numit legea o „scârbă dezgustătoare”.
Conform estimărilor Congresului, „Marea și Minunata Lege” va crește, în următorii 10 ani, deficitul bugetar cu 3,4 trilioane de dolari, iar datoria publică va ajunge la 124% din PIB, față de 97% în prezent.
Pe lângă aceasta, economia americană este afectată și de alte două inițiative majore ale celui de-al doilea mandat al lui Trump – așa-numitul „război comercial cu întreaga lume” și deportarea masivă a migranților din SUA.
„Pentru o țară care trăiește pe datorie, aceasta este o tactică ciudată”, a remarcat economistul Oleg Itzhoki de la Universitatea Harvard.
„Deși SUA nu vor pierde imediat rolul central pe piața financiară mondială, este evident că războiul tarifar a declanșat acest proces. Și faptul că, în aceste condiții, discutăm o reformă fiscală care va duce la creșterea deficitului bugetar este pur și simplu o nebunie”, a spus acesta într-un interviu pentru ziarul universității.
„Marea și Minunata Lege” a fost semnată de Trump la Casa Albă, într-un cadru festiv, notează BBC. După semnare, la reședința președintelui SUA a fost organizat un foc de artificii cu ocazia Zilei Independenței (sărbătorită pe 4 iulie) și un prânz festiv la care au participat piloții care au bombardat instalațiile nucleare din Iran.