Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Marcel Ciolacu, desemnat candidat la…

Marcel Ciolacu, desemnat candidat la funcția de prim-ministru al României

Sursa foto: libertatea.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 13 iunie, decretul privind desemnarea lui Marcel Ciolacu, președinte al Partidului Social Democrat, în calitatea de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern. Anunțul a fost făcut de Klaus Iohannis la finalul consultărilor cu partidele parlamentare.

Consultările de marți de la Palatul Cotroceni au fost programate după ce Nicolae Ciucă și-a anunțat luni, 12 iunie, demisia din funcția de prim-ministru al României. Decretul privind desemnarea lui Marcel Ciolacu în calitatea de candidat la funcția de prim-ministru a fost publicat în Monitorul Oficial al României, scrie Agerpres.

„După consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al coaliției și să continue munca dedicată, serioasă, eficientă și eficace a coaliției cu acest guvern care se va forma probabil în scurt timp”, a declarat președintele Iohannis la Palatul Cotroceni.

Conform calendarului discutat duminică la Vila Lac de liderii PSD, audierea miniștrilor s-ar realiza pe 14 iunie, iar joi, 15 iunie, Cabinetul Ciolacu ar putea primi votul de învestitură în Parlament. În aceeași zi ar urma să depună jurământul la Palatul Cotroceni în fața lui Klaus Iohannis, scrie Libertatea.

Marcel Ciolacu s-a născut la 28 noiembrie 1967. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Ecologice din București (1991-1995) și studii de masterat în Managementul finanțelor publice, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București (2010-2012).

A fost vicepremier fără portofoliu în guvernul Mihai Tudose (29 iunie 2017 – 29 ianuarie 2018). A deținut și funcția de ministru interimar al Apărării (6-12 septembrie 2017). Din august 2020 este președinte al Partidului Social Democrat.

La 23 noiembrie 2021 a fost ales președinte al Camerei Deputaților, în ședința forului legislativ, fiind propus de grupul parlamentar al PSD. Funcția de președinte al Camerei rămăsese vacantă din 18 octombrie, după demisia lui Ludovic Orban.