Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România: Nicolae Ciucă și-a anunțat…

România: Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia din funcția de premier

Premierul României, Nicolae Ciucă, și-a depus luni, 12 iunie, mandatul, ca urmare a protocolului semnat în noiembrie 2021 la instalarea guvernului Ciucă, cu PSD și UDMR. Funcţia de premier urmează să ajungă la liderul PSD Marcel Ciolacu, notează Libertatea.

Anunțul a fost făcut după ce a fost publicată în Monitorul Oficial al României ordonanța de urgență privind creșterile salariale ale profesorilor, adoptată în prima parte a zilei. Demisia lui Ciucă echivalează cu demisia întregului Executiv.

Principalele declarații ale lui Nicolae Ciucă:

„În urmă cu 2 săptămâni, împreună cu ceilalți lideri ai coaliției, ne-am asumat că rotativa nu se produce pe 25 mai, așa cum ne-am asumat, ci să continuăm până se încheie conflictul din educație. Am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ pentru a acoperi doleanțele dascălilor.

Considerat fiind că acest conflict a fost încheiat, așa cum ne-am asumat la nivelul coaliției, azi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru. Încep procedurile pentru rocada guvernamentală. Până la învestirea noului guvern vom avea un guvern interimar. Ne-am propus ca noul guvern să fie învestit până joi”, a spus el.

Nicolae Ciucă a mai anunțat că va demisiona pe 26 mai, dar s-a răzgândit în contextul grevei profesorilor și a refuzului lui Marcel Ciolacu de a prelua funcția până la finalizarea negocierilor cu sindicatele.

În urma anunţului, se declanşează procedura pentru rocada premierilor în cadrul coaliţiei de guvernare.

Într-un calendar discutat de liderii PSD, duminică, 11 iunie, la Vila Lac, Marcel Ciolacu ar urma să preia puterea între 13 și 15 iunie. Marți, 13 iunie, s-ar putea organiza consultările cu partidele la Palatul Cotroceni, audierea miniștrilor s-ar realiza pe 14 iunie, iar joi, 15 iunie, Cabinetul Ciolacu ar putea primi votul de învestitură în Parlament. În aceeași zi ar urma să depună jurământul la Palatul Cotroceni în fața lui Klaus Iohannis.