Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE/ Conferința de presă după…

LIVE Conferința de presă după Reuniunea Consiliului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană

Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană – R. Moldova. În premieră, țara noastră a fost prezentă la acest eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană (UE). 

Reuniunea Consiliului de Asociere UE – R. Moldova din 7 februarie a fost prezidată de șefa Guvernului R. Moldova, Natalia Gavriliţa, și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene.

La încheierea Consiliului de Asociere UE – R. Moldova marți, 7 februarie, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Vicepreşedintele Comisiei Europene, Josep Borrell și prim-ministra Natalia Gavrilița au ținut o conferință de presă.

În declarația sa, Josep Borell a menționat că „având în vedere toate provocările prin care trece R. Moldova, vă felicităm pentru toate progresele în domeniul justiției și a luptei împotriva corupției. După întrevederea cu șefa Executivului pot spune cu certitudine că viitorul țării dvs este în UE”.

„Salutăm aderarea R. Moldova la programele UE din domeniul vămilor și fiscalității. Suntem gata să analizăm posibilitățile de reducere a tarifelor de roaming între UE și R.Moldova. Vom susține eforturile Moldovei și în sensul modernizării sistemului său de plăți pentru a îndeplini condițiile necesare în vederea integrării R. Moldova în spațiul unic european al plăților în euro. În ceea ce privește plățile comerciale, astăzi am hotărât să realizăm un plan de acțiuni prioritar pentru Moldova. Acest lucru ne va permite să avansăm cu zona de liber schimb profundă și extinsă și să accelerăm accesul moldovenilor la piața UE.

De la ultimul Consiliu de Asociere am oferit  peste un miliard de euro ca asistență. Planul economic și de investiții în care un mare potențial neexplorat care trebuie să fie folosit pentru a vă susține programul de reforme. Partea importantă a discuțiilor s-au legat de aprofundarea relațiilor noastre pe partea de politica externă, securitate și de apărare. Am fost încântat să vă stau alături în aceste momente dificile când spațiul aerian al Moldovei a fost încălcat. Pe teritoriul R. Moldova au căzut bucăți de arme și sunteți amenințați de atacuri cibernetice. Anul trecut am lansat un dialog la nivel înalt pe chestiuni ce țin de politică și securitate, încercând să cooperăm în domeniul securității cibernetice și pentru a combate amenințările hibride și dezinformarea. Lucrăm pentru a spori reziliența sectorului apărării în R. Moldova cu 47 de milioane de euro alocați în cadrul Facilității Europene pentru Pace”, a declarat Josep Borell.

Șefa Guvernului a declarat că „au avut un schimb consistent de opinii și a fost agreată o declarație comună. Integrarea UE este garantul R. Moldova. Consecințele războiului se resimt și în țara noastră. Contăm în continuare pe suportul energetic al UE. Am constatat că există o dinamică bună în relațiile noastre și suntem determinați să consolidăm relațiile R. Moldova – UE”.

Prim-ministra a menționat că la Bruxelles a fost examinată evoluția relațiilor R. Moldova – UE, cu accent pe dialogul politic și reforme; cooperarea economică și sectorială, inclusiv în domeniul energetic, comerț, mărirea cotelor de export a produselor moldovenești, securitate cibernetică, precum şi colaborarea în domeniul politicii externe şi de securitate.

Solicitat să se expună referitor la declarația ministrului de externe rus Serghei Lavrov din 2 februarie, conform cărora „Occidentul va transforma R. Moldova în următoarea Ucraină”, Josep Borell a declarat că „este păcat că Lavrov se discreditează prin astfel de declarații. Nu este nimic serios în aceste declarații”.