Iran. Autoritățile de la Teheran anunță că au arestat mai multe persoane implicate în doborârea avionului ucrainean

Autoritățile iraniene au anunțat marți, 14 ianuarie, că mai multe persoane au fost arestate despre care se crede că ar fi fost implicate în doborârea avionului ucrainean cu 176 de pasageri la bord, informează Dawn.

Au fost efectuate ample investigații și unele persoane sunt arestate “, a declarat marți purtătorul de cuvânt al justiției, Gholamhossein Esmaili.

El a fost citat de presa de stat iraniană, dar nu a spus câți indivizi au fost reținuți.

Anterior, președintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat că sistemul judiciar ar trebui să formeze o instanță specială cu participarea unui judecător suprem și a zeci de experți care să investigheze cauzele prăbușirii unui avion ucrainean la Teheran.

Totodată, Rouhani a promis familiilor celor uciși în Iran și în alte țări să rezolve această anchetă, subliniind conversațiile telefonice cu liderii țărilor ai căror cetățeni au murit în accident.

„Imediat după ce mi-a fost clar că a fost o greșeală foarte dureroasă și de neiertat, am instruit imediat autoritățile să informeze oamenii despre acest lucru”, a concluzionat el.

La trei zile de la prăbușirea, în apropiere de Teheran (Iran), a unui avion ucrainean cu 176 persoane la bord, președintele Iranului a recunoscut oficial că aparatul de zbor a fost doborât de o rachetă „lansată greșit” de iranieni.

„Ancheta internă a forțelor armate a ajuns la concluzia că rachetele lansate din greșeală au provocat prăbușirea avionului ucrainean și moartea a 176 de oameni nevinovați”, a relatat președintele iranian, Hassan Rohani, pe Twitter.

Acesta a mai adăugat că Iranul regretă „profund” prăbușirea, „o mare tragedie și o greșeală de neiertat”.

Un avion Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines, cu 176 de pasageri la bord, s-a prăbușit miercuri noapte, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Acesta avea ca destinație Kievul.

Majoritatea pasagerilor urmau doar să tranziteze capitala Ucrainei. Cele 176 de victimele ale tragediei proveneau din următoarele țări: Iran – 82; Canada – 63; Ucraina – 2 + 9 (echipaj); Suedia – 10; Afganistan – 4; Germania – 3; Regatul Unit – 3.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *