Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Grecia și Croația anunță când…

Grecia și Croația anunță când și cum vor deschide sezonul de vacanțe pentru vara anului 2020. Ce opțiuni au cetățenii R. Moldova

Grecia și Croația, două dintre destinațiile preferate de vacanță pentru cetățenii din R. Moldova, dar și din întreaga lume au anunțat că ar putea deschide sezonul turistic în luna iulie, însă vor controale și asigurări că străinii care vor veni în vacanță nu sunt infectați cu noul coronavirus.

În Grecia, ministrul Turismului spune că vizitatorii vor avea nevoie de un fel de pașaport de sănătate, „pașaport coronavirus” – un document oficial din țara de origine, care să ateste că respectivii turiști nu sunt infectați cu SARS-COV 2. Regula ar fi valabilă și la ieșirea lor din Grecia. Și sezonul turistic din vară va fi mai scurt, de doar trei luni, începând din iulie, dar ar putea prelungit în octombrie și noiembrie, scrie digi 24.ro.

Altfel spus, cei care vor dori să plece în vacanță ar trebui să prezinte rezultatele unui test de laborator care să confirme că nu sunt bolnavi. Un asemenea test costă, în R. Moldova, la un laborator privat, aproximativ 700 de lei.

La rândul lor, croații vor cere adeverințe de sănătate, și în plus, vor să creeze coridoare turistice. Un prim exemplu ar fi pentru turiștii cehi, care călătoresc, tradițional, în număr mare, în Croația, transmite sursa citată.

În R. Moldova este suspendată vânzarea pachetelor turistice pe perioada stării de urgență. Cele trei propuneri ale agențiilor de turism

În R. Moldova, în această perioadă, nici o agenție de turism nu are dreptul să comercializeze pachete turistice. Totodată, călătoriile rezervate până la începutul crizei provocate de coronavirus sunt „înghețate”.

ZdG a constatat că pentru cei care au cumpărat pachete turistice până la începutul perioadei de criză, inclusiv până la instituirea stării de urgență, Asociața Națională a Agenților Economici de Turism din Moldova (ANAT) le-a recomandat agențiilor turistice să le propună clienților trei opțiuni:

  • reprogramarea sejurului pentru o dată mai târzie – toamna anului 2020 sau chiar pentru iarna-primăvăra anului 2021,
  • „înghețarea” sumei și achiziționarea unui alt pachet turistic până la 31 decembrie 2020 în aceleași condiții
  • restituirea sumei achitate, dar acest proces s-ar putea face cu întârziere și penalizări. Banii ar putea fi rambursați în termen de un an (365 de zile). Până acum, banii urmau să fie rambursați în termen de 15 zile în caz de anulare a contractului.

Vedeți, mai jos, opțiunile propuse de agenții turiștilor din R. Moldova, la recomandarea ANAT.

Rugăm insistent să reprogramați sejurul Dvs, pe o dată mai târzie cu păstrarea Serviciilor incluse în pachetul de Servicii de Călătorie sau pentru toamna anului 2020. Pentru unele destinații acceptăm rebronarea pentru iarna – primăvara anului 2021.

În cazul în care nu este posibilă reprogramarea (de ex: nu se cunoaște data concediului), suma achitata de Dvs va fi înghețată și folosită de către Dvs la achiziționarea altui pachet de servicii de călătorie pe aceeași destinație cu păstrarea Serviciilor inscluse în pachetul de Servicii de Călătorie (destinatie/hotel/tip transport) până la data de 31.12.2020.

În caz că se insistă pe anulare și deoarece ne aflăm în imposibilitatea imediată de a recupera contravaloarea pachetelor de servicii de călătorie de la furnizorii externi, restituirea sumelor achitate va veni cu mari intârzieri și posibil cu reținerea cheltuielilor efective ale companiei de turism (de ex: cheltuielile pentru transferul bancar internațional, penalități de la turoperatorii străini etc.).

Totodată, ANAT le recomandă agențiilor să le propună și clienților care au rezervări din 1 mai 2020 aceleași trei posibilități, fiind însă suspendată în perioada Stării de Urgență primirea cererilor de anulare a rezervărilor.

Rezervările cu data plecîrii din 1 mai 2020 și în continuare nu necesită o intervenție urgentă pentru a reprograma/modifica etc. Rugăm să revenim la acest subiect după data de 15 aprilie sau în data când apar unele clarități previzibile în activitatea turismului emițător.

În caz când Dvs insistați pe reprogramare, puteți reprograma pe o dată mai târzie sau pentru toamna anului 2020,  cu păstrarea Serviciilor incluse în Pachetul de Servicii de Călătorie (destinație/hotel/tip transport), ori pe unele destinații. Acceptăm rebronarea pentru iarna- primăvara anului 2021.

Deoarece suntem limitați în acțiuni pe perioada „Stării de Urgență”, se suspendă primirea cererilor de anulare ale rezervărilor cu data plecării din 1 mai 2020 și în continuare, până la următoarea informare din partea Guvernului R.Moldova ce ține de termenii „Stării de Urgență”.

Promisiunile Ministerului Economiei pentru agențiile de turism

La 8 aprilie 2020, printr-un comunicat de presă, Ministerul Economiei și Infrastructurii anunța că soluțiile pentru sprijinirea operatorilor economici din turism, afectaţi de pandemia de COVID-19, a fost subiectul discuției dintre ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, și reprezentanta Asociației Naționale a Agenților de Turism din Moldova – Anna Colta, ai Agenției de Investiții, Ministerului Justiției și ai Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

În cadrul video conferinței, au fost dezbătute solicitările venite din partea mediului de afaceri pentru diminuarea consecinţelor negative asupra industriei turismului în contextul epidemiei.

Una din problemele stringente enunțate de agențiile turistice este rambursarea banilor pentru contractele semnate până la 17 martie 2020, prin care clientul urma să folosească produsul turistic în sezonul estival 2020. Banii încasați de către organizator au fost deja transferați la prestatorii de servicii din străinătate.

În context, se precizează în comunicat, Sergiu Railean a menționat că „situația dramatică” din acest sector afectează nu doar operatorii, dar și turiștii. De aceea, ministrul a optat pentru identificarea soluțiilor optime pentru ambele părți.

„Criza pandemică a lovit puternic nu doar în agențiile turistice din țara noastră, dar și în toată industria la nivel mondial. Am analizat propunerile venite din partea agențiilor de turism, măsurile pe care le-au adoptat alte țări în situație similară, dar și interesele turiștilor de a-și recupera banii sau de a-și reprograma vacanțele. În această situație este important să ajutăm afacerile să supraviețuiască, dar și cetățenii noștri să fie asigurați”, a spus ministrul Economiei și Infrastructurii.

Printre măsurile evocate au fost instituirea unui moratoriu pentru restituirea plăților către clienții care anulează călătoriile în baza contractelor încheiate până la 17 martie 2020 și permiterea operatorului turistic de a rambursa banii într-un termen de până la 31 martie 2021, rambursarea eșalonată a pachetului turistic și emiterea voucherelor de vacanță flotante, cu o valabilitate până la 31 decembrie 2021.

La finalul conferinței, Sergiu Railean, a menționat că propunerile vor fi incluse într-un document, elaborat de minister și vor fi propuse spre examinare Comisiei pentru Situații Excepționale.

ANAT s-a adresat conducerii țării la mijlocul lunii martie

La 14 martie 2020, ANAT s-a adresat și conducerii țării, precizând că „chiar din februarie 2020 agenții economici din Republica Moldova care activează în sectorul turismului (agenții de turism, turoperatori, pensiuni agroturistice, hoteluri, societăți de transport de pasageri, ghizi de turism, restaurante etc.) suferă de o diminuare excepțională și șocantă a vânzărilor, pe de o parte, și un val de cereri de la clienți de anulare a călătoriilor și recuperare a banilor plătiți, pe de altă parte. Agenții economici în mod efectiv nu au rulaj de mijloace financiare și nu au vizitatori în oficiile de vânzări”, se preciza în adresare.

În lipsa unor măsuri hotărâte și radicale în sector, se creează premisele pentru reducerea de personal, de salarii, dar și insolvabilitatea actorilor din sectorul turismului. Aceasta va avea un impact de cascadă asupra familiilor celor angajați în sector ori celor care livrează bunuri și servicii acestui sector (servicii comunale, chirie), și, deci, asupra economiei naționale în general, se mai menționa în acea adresare.

ANAT solicita „urgent și prioritar”, autorităților legislative și executive ale R. Moldova „elaborarea și punerea în aplicare a unor măsuri energice de redresare a sectorului și evitare a colapsului, inclusiv”:

  1. Pentru perioada 1 februarie-31 mai 2020:

1.1.      scutirea de la plata contribuţiilor obligatorii pentru o perioadă pentru salariații din sector și suportarea lor de către stat;

1.2.      moratoriu pentru restituirea plăților către clienții care anulează călătoriile și alte servicii în baza contractelor încheiate până la 10 martie 2020 (pentru a evita curgerea penalităților/dobânzilor de întârziere);

1.3.      moratoriu pentru plățile aferente creditelor bancare și nebancare datorate de către agenții economici din sectorul turismului (pentru a evita curgerea penalităților/dobânzilor de întârziere și a împiedica executarea silită a garanțiilor).

  1. Pentru tot anul 2020:

2.1.      scutirea agenților economici din sector de plata impozitului pe venit și taxei locale aferente structurilor de cazare;

2.2.      luarea de către Banca Națională a măsurilor regulatorii pentru a permite restructurarea creditelor acordate în sectorul turismului fără ca aceasta să atragă cheltuieli pentru bănci (fără recalificarea creditelor);

2.3.      elaborarea unui plan de subvenții pentru sectorul turismului, inclusiv a pensiunilor agroturistice;

2.4.      excluderea taxei aeroportuare la intrarea în Republica Moldova pentru stimularea fluxului de turiștilor veniți în țară;

2.5.      instituirea TVA de 0% pentru structurile de cazare și excursiile cărora li se aplică TVA și pentru agenții economici din sectorul HORECA.