Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Armata israeliană își intensifică…

FOTO Armata israeliană își intensifică loviturile în Fâșia Gaza

Sursa foto: Reuters

Loviturile israeliene s-au intensificat marți, 23 aprilie, în Fâșia Gaza, în unele dintre cele mai intense bombardamente din ultimele săptămâni, în timp ce armata a ordonat noi evacuări în nordul fâșiei, avertizând civilii că se află într-o „zonă de luptă periculoasă”. Într-o postare pe platforma de socializare X, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a îndemnat locuitorii din patru zone din nordul Beit Lahiya (oraș din Fâșia Gaza, n.red.) să se adăpostească în zone sigure, transmite Reuters.

El a declarat că armata „va acționa cu o forță extremă împotriva infrastructurii teroriste și a elementelor subversive” din regiune. Reînceperea bombardamentelor în nordul Fâșiei Gaza are loc la aproape patru luni după ce armata israeliană a anunțat că își retrage trupele din această zonă, afirmând că Hamas nu mai controlează acele zone.

Sursa foto: Reuters

În această lună, Israelul și-a retras, de asemenea, majoritatea forțelor din sudul Fâșiei Gaza. Dar eforturile de a ajunge la o încetare a focului au eșuat, iar bombardamentele și raidurile israeliene pe teritoriul în care trupele sale s-au retras fac dificilă întoarcerea locuitorilor strămutați din Gaza în casele abandonate.

În timpul nopții, tancurile au făcut o nouă incursiune la est de Beit Hanoun, la marginea nordică a Fâșiei Gaza, deși nu au pătruns prea mult în oraș. Focurile de armă au ajuns până la unele școli, provocând panică printre rezidenții strămutați care se adăpostesc acolo.

Aripa armată a Jihadului Islamic, un grup aliat al grupării Hamas, a revendicat responsabilitatea pentru atacurile asupra Sderot și Nir Am, indicând că luptătorii încă mai sunt capabili să lanseze rachete după aproape 200 de zile de război, care a distrus mari porțiuni din enclavă și a strămutat aproape toți cei 2,3 milioane de locuitori ai acesteia.

Fumul negru și gros putea fi văzut ridicându-se în nordul Fâșiei Gaza de peste granița de sud a Israelului. Bombardamentele au fost intense la est de Beit Hanoun și Jabalia și au continuat marți în zone precum Zeitoun, una dintre cele mai vechi suburbii ale orașului Gaza, locuitorii raportând cel puțin 10 lovituri în câteva secunde de-a lungul drumului principal.

„A fost una dintre acele nopți de groază pe care le-am trăit la începutul războiului. Bombardamentele de la tancuri și avioane nu s-au oprit”, a declarat Um Mohammad, 53 de ani, o mamă a șase copii care locuiește la 700 de metri de Zeitoun.

„A trebuit să mă adun cu copiii mei și cu surorile mele care au venit să se adăpostească cu mine într-un singur loc și să mă rog pentru viețile noastre, deoarece casa se tot cutremura”, a declarat ea pentru Reuters.

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a condamnat recentele lovituri asupra Fâșiei Gaza, afirmând că acestea au ucis în principal femei și copii. De asemenea, el a reiterat un avertisment adresat Israelului de a nu da curs unui atac planificat asupra Rafah, la marginea sudică a enclavei, care ar putea duce la „alte crime atroce”.

Israelul afirmă că Rafah, unde peste un milion de civili strămutați se adăpostesc la granița cu Egiptul, este ultimul bastion al mai multor batalioane Hamas. Israelul afirmă că urmărește eradicarea Hamas, care controlează enclava, în urma unui atac al grupării militante la 7 octombrie, soldat cu 1.200 de morți și 253 de ostatici, conform bilanțului israelian.

Autoritățile sanitare palestiniene spun că peste 34.000 de persoane au fost confirmate ca fiind ucise în cele șapte luni de război, iar alte mii de cadavre nu au fost încă descoperite.

În noaptea de 13 spre 14 aprilie, Iranul a atacat Israelul, lansând sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Israelul a închis spațiul aerian pentru câteva ore și a ridicat în aer numeroase avioane militare și de vânătoare. Vecinii Israelului au anunțat, de asemenea, că și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții.