Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Iranul a atacat Israelul cu…

Iranul a atacat Israelul cu drone, rachete de croazieră și rachete balistice. SUA au anunțat că sprijină Israelul

Iranul a atacat sâmbătă noaptea Israelul, lansând sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Israelul e în stare de urgență, a închis spațiul aerian pentru câteva ore și a ridicat în aer numeroase avioane militare și de vânătoare. Vecinii Israelului au anunțat, de asemenea, că și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a declarat că a lansat zeci de drone și rachete asupra Israelului sâmbătă seara, un atac care ar putea declanșa o escaladare majoră între inamicii regionali, SUA angajându-se să sprijine Israelul, transmite presa internațională.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă duminică, la cererea Israelului, la o zi după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete împotriva statului evreu, ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului iranian din Damasc, a anunţat preşedinţia malteză a Consiliului, relatează AFP și Agerpres.

Iranul a lansat peste 300 de „amenințări de diferite tipuri” către Israel, inclusiv rachete balistice, drone și rachete de croazieră, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, citat de The Guardian.

„Am interceptat 99 la sută dintre amenințările către teritoriul israelian. Aceasta este o realizare strategică foarte importantă”, a declarat Adraee.

„Spațiul aerian israelian a fost redeschis” a anunțat ulterior autoritatea aeroportuară din Israel, citată de agenția AFP.

România condamnă în termenii cei mai fermi atacul Iranului împotriva Israelului, a scris duminică pe X președintele Klaus Iohannis. „Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei noi escaladări regionale”, a adăugat el. ț

Un mesaj de solidaritate cu Israelul a fost postat pe aceeași rețea socială și de premierul Marcel Ciolacu: “Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac și susținem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetățenilor sǎi”, transmite g4media.ro.