Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Declarația Biroului Adunării Parlamentare Euronest,…

Declarația Biroului Adunării Parlamentare Euronest, după ce Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk

Decizia Federaţiei Ruse de a recunoaşte ca entităţi independente regiunile Doneţk şi Lugansk ale Ucrainei este ilegală şi reprezintă o încălcare a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk, declară Biroul Adunării Parlamentare Euronest într-un comunicat de presă.

În context, Biroului Adunării Parlamentare Euronest susține adoptarea rapidă a sancțiunilor economice și financiare severe împotriva Federației Ruse.

„Biroul Adunării Parlamentare Euronest (Euronest AP), condamă recunoașterea ilegală de către Rusia a zonelor ocupate din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina ca entităţi independente subliniază importanța respectării normelor și principiilor dreptului internațional și al suveranității țărilor și ne reafirmăm angajamentul nostru ferm față de respectarea tuturor valorilor din centrul Parteneriatului Estic și anume democrația și dreptul de a ne alege propriile aranjamente de securitate, inclusiv tratatele de alianță, toate acestea trebuie menținute și consolidate, în interesul cetățenilor pe care îi reprezentăm.

Condamnăm în cei mai fermi termeni posibil recunoașterea ilegală de către Rusia a zonelor ocupate din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina ca independente, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a acordurilor de la Minsk.

Susținem adoptarea rapidă a sancțiunilor economice și financiare severe împotriva Federației Ruse, așa cum au anunțat UE, SUA și partenerii internaționali. Facem apel la guvernele noastre din UE și din țările partenere estice să reacționeze cu unitate, fermitate și hotărâre, în solidaritate cu Ucraina.

Subliniem că amenințarea actuală a unei agresiuni militare fără precedent împotriva Ucrainei de către Federația Rusă nu este doar o amenințare la adresa securității Ucrainei, ci și la dezvoltarea sa democratică și economică, la ordinea internațională bazată pe reguli și la principiile și mecanismele de securitate și cooperare în Europa. De asemenea, reamintim că anexarea și ocuparea ilegală de către Rusia a unor părți ale teritoriilor Georgiei, precum și conflictul nerezolvat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova reprezintă o amenințare serioasă pentru regiune și pentru Europa în ansamblu.

Prin urmare, ne exprimăm disponibilitatea de a consolida cooperarea noastră reciprocă pentru a contribui la eforturile diplomatice ale liderilor europeni de a dezamorsa tensiunile precum şi pentru a spori stabilitatea şi prosperitatea regională prin dialog şi cooperare.

Ne exprimăm solidaritatea cu poporul ucrainean care a făcut-o deja au suferit opt ​​ani de război în țara lor și noi sprijinim Eforturile Ucrainei în soluționarea conflictului militar prin mijloace diplomatice, în timp ce Rusia continuă să încalce Acordurile de la Minsk și să submineze Normandia Format. Continuăm să sprijinim Platforma Internațională Crimeea ca a format de consultare și coordonare pentru a pune capăt ocupației Crimeei.

Salutăm Declarația cu privire la Ucraina adoptată de Liderii Parlamentului European la 16 februarie, care solicită Ucrainei în special să rămână unită și fermă în reformele sale cuprinzătoare în conformitate cu angajamentele asumate ca parte a Acordului de Asociere cu UE, deoarece aceste reforme vor susține cea a Ucrainei ambiții de asociere politică și economică mai strânsă cu UE. Facem apel instituțiilor UE să mențină o perspectivă credibilă pe termen lung pentru Ucrainei și aderarea la UE a altor parteneri aspiranți. În acest context, subliniem că reformele democratice au ca scop consolidarea statului de drept, precum și a independenței și a răspunderii instituțiile din țările Parteneriatului Estic rămân cea mai eficientă cale pentru întărirea rezistenţei lor împotriva agresiunii militare ulterioare şi a încercărilor de a destabilizare de către Federația Rusă”, se menționează în nota emisă de către Biroul Adunării Parlamentare Euronest.

La 21 februarie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, condamnă cu fermitate decizia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a recunoaște independența autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.