Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cele mai mari companii de…

Cele mai mari companii de ciocolată din lume, acuzate de sclavie. Mii de copii, exploatați pe plantațiile de cacao

sursa foto: Profimedia Images

Opt copii care susțin că au fost folosiți ca forță de muncă sclavă pe plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș au dat în judecată unele dintre cele mai mari companii de ciocolată din lume. Aceștia acuză corporațiile că au ajutat și au instigat la aservirea ilegală a mii de copii din fermele de cacao din lanțurile lor de aprovizionare, anunță digi24.ro.

Potrivit The Guardian, producătorii Nestlé, Mars, Hershey,Cargill, Olam, Barry Callebaut și Mondelez au fost numiți inculpați într-un proces intentat la Washington DC de International Rights Advocates (IRA), o asociație pentru drepturile omului, în numele a opt foști copii sclavi, forțați să lucreze fără plată pe plantațiile de cacao din țara vest-africană.

Reclamanții, toți originari din Mali și care acum sunt adolescenți, solicită despăgubiri pentru munca forțată și pentru suferința emoțională suferită și compensații suplimentare pentru supraveghere neglijentă și îmbogățirea nedreaptă a celor șapte producători de ciocolată.

Este pentru prima dată când o acțiune colectivă de acest fel a fost formulată împotriva industriei de cacao într-un tribunal american. Citând cercetările efectuate de departamentul de stat american, Organizația Internațională a Muncii și UNICEF, printre altele, documentele instanței susțin că experiența reclamanților cu privire la sclavia copiilor este reflectată de cea a altor mii de minori.

Plantațiile din Coasta de Fildeș produc aproximativ 45% din oferta globală de cacao, un ingredient de bază al ciocolatei. Cu toate acestea, producția de cacao în Africa de Vest a fost mult timp legată de abuzurile împotriva drepturilor omului, sărăcia structurală, salariile mici și exploatarea minorilor prin muncă.

Copiii, obligați să muncească în condiții ilegale, departe de familiile lor

Una dintre acuzațiile centrale ale procesului este că inculpații, în ciuda faptului că nu dețin fermele de cacao în cauză, „au profitat cu bună știință” de munca ilegală a copiilor.

Toți cei opt reclamanți descriu că au fost recrutați în Mali prin înșelăciune, înainte de a fi traficați peste graniță către fermele de cacao din Coasta de Fildeș. Acolo, ai au fost obligați să muncească pentru câțiva ani fără plată, fără documente și fără să aibă idee unde se aflau sau cum să se întoarcă la familiile lor.

Potrivit avocaților unul dintre copii avea doar 11 ani când un localnic din orașul său natal i-a promis că va lucra pe Coasta de Fildeș pentru 25.000 franci CFA (34 lire sterline) pe lună. Documentele legale susțin însă că băiatul a lucrat doi ani fără a fi plătit vreodată, aplicând adesea pesticide și erbicide fără să poarte îmbrăcăminte de protecție.

Totodată, alți reclamanți susțin că nu primeau mâncare suficientă, lucrau mai mult decât este legal, erau înțepați de insecte și aveau răni adânci pentru că nu primeau echipament adecvat.

Cum se apără de acuzații marile companii de ciocolată

Cum era de așteptat, niciuna dintre cele șase companii producătoare de ciocolată nu a recunoscut ilegalitățile de pe plantațiile de cacao, în schimb au susținut că politica lor interzice complet sclavia, în principal cea a copiilor.

„Nu avem toleranță pentru munca copiilor în producția de cacao. Copiii aparțin școlii. Ei merită condiții de viață sigure și acces la o nutriție bună” a afirmat compania Cargill.

Totodată, Nestlé a spus că procesul „nu avansează obiectivul comun de a pune capăt muncii copiilor în industria de cacao” și a adăugat, „munca copiilor este inacceptabilă și merge împotriva a tot ceea ce susținem”.

Răspunzând la acuzațiile aduse, un purtător de cuvânt al companiei Mars a spus: „Nu comentăm niciun posibil litigiu în curs”. De asemenea, și Mondelēz a refuzat să comenteze acuzațiile.

De altfel, Barry Callebaut și Olam au negat acuzațiile și au afirmat că au o toleranță zero pentru munca forțată sau sclavă în lanțul lor de aprovizionare.

sursa: digi24. ro