Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Avertismentul premierul polonez Donald Tusk:…

Avertismentul premierul polonez Donald Tusk: „Ştiu că sună devastator, în special pentru generația mai tânără, dar a început era pre-război”

05.07.2020 Sopot Odsloniecie pomnika Wladyslawa Bartoszewskiego i debata Autorytet i przyzwoitosc w polityce Fot. Wojciech Strozyk/REPORTER n/z: Donald Tusk

Premierul polonez Donald Tusk susține că invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, și anume o perioadă caracterizată de ostilitate.

„Înțeleg că sună devastator, mai ales pentru generația tânără, dar trebuie să ne pregătim mental pentru sosirea unei noi ere. Era pre-război. Nu exagerez, a declarat Donald Tusk citat de la Republica.

În opinia acestuia, lucrul cel mai îngrijorător în prezent este că practic orice scenariu este posibil.

„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un lucru din trecut. Este real și, de fapt, a început acum peste doi ani. Ceea ce este cel mai deranjant în prezent este faptul că literalmente orice scenariu este posibil”, a mai spus Tusk.

Acesta a sfirmat că sarcina principală a UE este de a proteja Ucraina de invazia rusă și de a o menține independentă și integră.

„Astăzi, în Ucraina, situația este mult mai dificilă decât acum un an, dar și mult mai bună decât la începutul războiului”, a declarat şeful executivului polonez.

În acelaşi timp, Donald Tusk a afirmat că asistăm la o revoluţie în mentalitatea europeană, caracterizată prin faptul că nimeni nu mai pune sub semnul întrebării nevoia de apărare comună.

„Să ne uităm la Germania, unde a avut loc o transformare enormă. Astăzi, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Partidul Social-Democrat (SPD) concurează pentru a vedea care dintre ele este mai pro-ucrainean”, a explicat premierul guvernului polonez.