Autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina: Biserica Ortodoxă Rusă s-a convocat într-o ședință extraordinară

Material de pe Hromadske

La Moscova a fost convocată o ședință extraordinară a Bisericii Ortodoxe Ruse. Singura întrebare de pe ordinea de zi a ședinței a fost decizia Patriarhiei Constantinopolului de a trimite în Ucraina doi exarhi, care trebuie să „intermedieze” procesul de acordare a autocefaliei Bisericii Ucrainene. Despre aceasta se menționează pe site-ul BOR. Ședința a fost prezidată de Patriarhul Chiril.

„Astăzi pe ordinea de zi avem o singură întrebare, legată de decizia Patriarhiei Constantinopolului cu privire la trimiterea în Ucraina a așa-numiților exarhi. Pe 8 septembrie Sinodul nostru a făcut deja o declarație în legătură cu adoptarea de către Sinodul de la Constantinopol a unei decizii cu privire la trimiterea acestor „soli”, și cunoaștem deja că aceștia au ajuns în Ucraina și au început să lucreze”, a spus el.

Arhiepiscopul Onufrie, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care aparține Patriarhiei Moscovei, nu a putut participa la ședință „din motive de sănătate”. Se menționează că a fost organizată o ședință televizată cu acesta. Arhiepiscopul Onufrie a confirmat că doi exarhi ai Patriarhului Constantinopolului au sosit în Ucraina.

„Unul trebuie să dirijeze procesul de negocieri cu partea așa-numitul Patriarh Filaret, iar celălalt cu partea „Mitropolitului Macarie”, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale. Noi nu ne-am întâlnit cu ei și nu intenționăm să ne întâlnim, pentru că au venit fără binecuvântarea noastră. Ca reprezentanți ai Bisericii Canonice din Ucraina, noi nu vom comunica cu ei, dar vom urmări cum evoluează lucrurile”, îl citează pe Onufrie BOR. Membrii BOR au luat o decizie în baza acestor declarații.

Reamintim, că pe 7 septembrie, în timpul pregătirii pentru acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Patriarhia Ecumenică a numit doi exarhi la Kiev. În perioada 1 – 3 septembrie la Istanbul a avut loc adunarea generală a Patriarhiei Ecumenice. La ea s-a discutat despre crearea Bisericii Ortodoxe autocefale din Ucraina. În dimineața zilei de 31 august Patriarhul Moscovei Kiril a sosit la Istanbul pentru a se întâlni cu Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu. Patriarhul de Constantinopol a declarat Patriarhului Chiril, că examinează posibilitatea introducerii autocefaliei în Ucraina.

Amintim, de asemenea, că pe 19 aprilie Rada Supremă a susținut apelul președintelui cu privire la crearea Bisericii Ortodoxe autocefale din Ucraina.

Biserica autocefală este o asociație a tuturor credincioșilor ortodocși, creată după principiul teritorial. Biserică locală devine independentă pe teritoriul unui anumit stat și, de obicei, funcționează în granițele acestuia.

Foto: Kremlinul


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Pe când Autocefalia Bisericii Ortodoxe din Moldova? Ca o etapă intermediară la desprinderea de Biserica Ortodoxă Rusă? Desigur cu uzurpatorul Plahotniuk coordonator, monstrul mancurt Dodon președinte și escrocul Ilan Șor la libertate acesta nu-i decât un vis frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *