• Armenia a refuzat un credit din partea Federației Ruse pentru repararea unei centrale nucleare

  Armenia a refuzat un credit din partea Federației Ruse pentru repararea unei centrale nucleare
  Foto: .rferl.org
  vizualizări
  12 iunie 2020 | 17:29

  Material de pe JAMnews

  Armenia a refuzat un credit din partea Rusiei pentru repararea centralei nucleare Metsamor, care este esențială pentru țară. Guvernul va finanța lucrările rămase de modernizare a centralei nucleare armene din fondurile proprii. Pentru reparații, Centrala va primi un împrumut bugetar de 63,2 miliarde de drame, echivalentul a aproximativ 130 de milioane de dolari.

  Armenia a primit un împrumut pentru a prelungi termenul de exploatare al centralei nucleare până în 2026. Suma totală a împrumutului este de 270 milioane USD. Alte 30 de milioane sunt alocate sub formă de grant.

  Pe parcursul ultimului an, s-a discutat despre extinderea perioadei de rambursare a împrumuturilor, precum și furnizarea de fonduri în condiții favorabile, a afirmat ministrul Administrației Teritoriale și Infrastructurii din Armenia, Suren Papikyan.

  Într-un final, nu a fost posibil un acord cu guvernul rus și, prin urmare, potrivit ministrului, „va trebui să refuzați soldul creditelor neutilizate”:

  „O parte destul de mare a lucrărilor a avut deja loc, însă, din cauza unei serii de probleme obiective și subiective, programul de modernizare a fost întârziat în timp … Restul lucrărilor vor fi finanțate de către guvernul armean din fondurile proprii.”

  Potrivit lui Nikol Pashinyan, reparațiile din bani proprii vor permite Armeniei să achiziționeze bunuri și servicii la discreția sa – în condițiile pieței:

  „În trecut, am avut unele restricții, inclusiv cele cu privire de la cine să fie efectuate achizițiile. Acum vom putea achiziționa produse în mod competitiv. În acest caz, prețurile vor fi mai mici pentru noi, sperăm că și calitatea nu va fi inferioară celei cumpărate anterior”.

  Refuzul împrumutului a fost exprimat pe fundalul complicațiilor în relațiile ruso-armene.

  În particular, este vorba despre două cazuri penale împotriva companiei Căilor Ferate Sud Caucaziene, care ține de Căilor Ferate Ruse. În august 2018, în biroul companiei au loc inclusiv percheziții: documentele au fost confiscate, obiectele personale ale angajaților au fost examinate.

  Totodată, Erevan a inițiat recent negocieri cu Rusia pentru a scădea prețul gazelor furnizate Armeniei. Ca răspuns, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a amintit procesele lansate în Armenia împotriva companiilor ruse, inclusiv căile ferate din Caucazul de Sud.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Un nou atac în Franța. Un preot ortodox a fost rănit

  Un preot ortodox a fost împușcat, sâmbătă după-amiază, în al șaptelea arondisment al orașului francez Lyon, transmite BFM TV. Atacatorul a fugit de la fața locului, potrivit unei surse din poliție citate de Reu…
  Un nou atac în Franța. Un preot ortodox a fost rănit

  Prezidențiale: În Ucraina vor fi deschise doar două secții de votare pentru cetățenii R. Moldova

  Pentru alegerile prezidențiale, în Ucraina vor fi deschise doar două secții de votare pentru cetățenii Republicii Moldova – la ambasada Moldovei din Kiev și la consulatul Moldovei din Odesa. Adresele secțiilor…
  Prezidențiale: În Ucraina vor fi deschise doar două secții de votare pentru cetățenii R. Moldova

  Alte 19 persoane au pierdut lupta pentru viață din cauza noului tip de coronavirus. Numărul deceselor a ajuns la 1785

  Încă 19 decese au fost confirmate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale(MSMPS), astăzi, 31 octombrie, ducând bilanțul morților la nivel național la 1785. Potrivit (MSMPS), este vorba de: Deces 1…
  Alte 19 persoane au pierdut lupta pentru viață din cauza noului tip de coronavirus. Numărul deceselor a ajuns la 1785

  Încă un medic din R. Moldova a decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19

  Încă un medic din R. Moldova a decedat astăzi, 31 noiembrie, în urma complicațiilor provocate de COVID-19. Este vorba de medicul Dumitru Daraban în vârstă de 62 ani, care a activat în calitate de medic neurolog…
  Încă un medic din R. Moldova a decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19

  Alte 839 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore

  Alte 839 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi, 31 noiembrie, în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 2 cazuri sunt de import (Turcia-2). Bilanțul persoanelor infectate cu nou…
  Alte 839 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore

  Cod galben de vânt puternic pe întreg teritoriul R. Moldova. Recomandările specialiștilor

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat(SHS) a emis cod galben de vânt pe întreg teritoriul țării. Avertizarea este prevăzută de azi după amiază și e valabilă până pe 1 noiembrie curent.  Potrivit SHS, pe parc…
  Cod galben de vânt puternic pe întreg teritoriul R. Moldova. Recomandările specialiștilor