Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Armenia a refuzat un credit…

Armenia a refuzat un credit din partea Federației Ruse pentru repararea unei centrale nucleare

Foto: .rferl.org

Material de pe JAMnews

Armenia a refuzat un credit din partea Rusiei pentru repararea centralei nucleare Metsamor, care este esențială pentru țară. Guvernul va finanța lucrările rămase de modernizare a centralei nucleare armene din fondurile proprii. Pentru reparații, Centrala va primi un împrumut bugetar de 63,2 miliarde de drame, echivalentul a aproximativ 130 de milioane de dolari.

Armenia a primit un împrumut pentru a prelungi termenul de exploatare al centralei nucleare până în 2026. Suma totală a împrumutului este de 270 milioane USD. Alte 30 de milioane sunt alocate sub formă de grant.

Pe parcursul ultimului an, s-a discutat despre extinderea perioadei de rambursare a împrumuturilor, precum și furnizarea de fonduri în condiții favorabile, a afirmat ministrul Administrației Teritoriale și Infrastructurii din Armenia, Suren Papikyan.

Într-un final, nu a fost posibil un acord cu guvernul rus și, prin urmare, potrivit ministrului, „va trebui să refuzați soldul creditelor neutilizate”:

„O parte destul de mare a lucrărilor a avut deja loc, însă, din cauza unei serii de probleme obiective și subiective, programul de modernizare a fost întârziat în timp … Restul lucrărilor vor fi finanțate de către guvernul armean din fondurile proprii.”

Potrivit lui Nikol Pashinyan, reparațiile din bani proprii vor permite Armeniei să achiziționeze bunuri și servicii la discreția sa – în condițiile pieței:

„În trecut, am avut unele restricții, inclusiv cele cu privire de la cine să fie efectuate achizițiile. Acum vom putea achiziționa produse în mod competitiv. În acest caz, prețurile vor fi mai mici pentru noi, sperăm că și calitatea nu va fi inferioară celei cumpărate anterior”.

Refuzul împrumutului a fost exprimat pe fundalul complicațiilor în relațiile ruso-armene.

În particular, este vorba despre două cazuri penale împotriva companiei Căilor Ferate Sud Caucaziene, care ține de Căilor Ferate Ruse. În august 2018, în biroul companiei au loc inclusiv percheziții: documentele au fost confiscate, obiectele personale ale angajaților au fost examinate.

Totodată, Erevan a inițiat recent negocieri cu Rusia pentru a scădea prețul gazelor furnizate Armeniei. Ca răspuns, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a amintit procesele lansate în Armenia împotriva companiilor ruse, inclusiv căile ferate din Caucazul de Sud.