Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Anchetatorii englezi: Litvinenko a fost…

Anchetatorii englezi: Litvinenko a fost omorât la comanda lui Putin

Președintele Rusei „a  comandat uciderea lui Alexander Litvinenko”. Acestea sunt concluziile la care au ajuns  anchetatorii britanici.  Potrivit site-ului de  știri ABC News, reprezentantul legal al familiei Litvinenko, Ben Emmerson a spus că responsabilitatea Cremlinului  a fost dovedită, nu mai există  nicio îndoială, iar Vladimi Putin este un „despot mediocru”.

Litvinenko a murit în 2006, la câteva săptîmâni după ce a fost otrăvit cu poloniu 210, soluție care i-a fost turnată în timp ce era la un ceai cu doi oameni ruși.  Autoritățile da la Londra i-au găsit vinoveți pe Andrei Lugovoy și Dimitry  Kovtun. Probele științifice adunate și expertiza făcută , care leagă amprentele  de poloniu 210  cu cei doi suspecți, arată clar că ei sunt responsabili de moartea agentului.  Emmerson susține că există un număr suficient de probe ca  Lugovoy și Kovtun să fie procesați, chiar dacă aceștia se declară inocenți.

Autoritățile de la Moscova au negat că ar avea vreo legătură cu moartea lui Litvinenko. Pe de o parte, Ministerul de Externe rus susține că această anchetă  nu a fost transparentă, motiv pentru care în august 2014  rușii nu au mai continuat investigația. Mai mult, purtătorul de cuvânt a lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov a definit această ancheta ca fiind o „chestie internă” britanică și că ei nu au încredere în rezultatul obținut de englezi. Pe de altă parte, Emmerson a spus în instanță că Kovtun, Lugovoy și Cremlinul au făcut tot posibilul ca să saboteze ancheta britanică și să împiedice ca adevărul să iasă la suprafață. O dovadă este faptul că Putin a acordat lui Lugovoy o medalie de onoare pentru serviciile Patriei, în timp ce ancheta era  în curs de desfășurare, aceasta fiind o  încercare de a manipula și intimida procedura.

Amintim că Alexander Litvinenko, fost  agent KGB a lăsat Rusia pentru a deveni cetățean britanic și a fost un critic înverșunat al președintelui rus Vladimir Putin.

Pe patul de moarte, Litvinenko l-a acuzat pe Putin că ar fi vinovat de moarte sa .