Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alexandr Lukașenko confirmă participarea Republicii…

Alexandr Lukașenko confirmă participarea Republicii Belarus în războiul din Ucraina: „Participăm acolo, dar nu ucidem pe nimeni”

Sursa foto: belta.by

Președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, confirmă participarea țării sale în războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Liderul de la Minsk a spus, în cadrul unei ședințe pe probleme de securitate, că Republica Belarus participă în așa-numita „operațiune militară specială” din Ucraina, dar „nu ucide pe nimeni”, ci mai degrabă contribuie la „prevenirea răspândirii acestui conflict pe teritoriul Belarusului”, transmite agenția de presă BELTA.

„În ceea ce privește participarea noastră în operațiunea militară specială din Ucraina, participăm acolo. Nu ascundem asta. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile”, a spus Lukașenko.

Participarea noastră presupune, în primul rând, prevenirea răspândirii acestui conflict pe teritoriul Belarusului. În al doilea rând, prevenirea unei lovituri asupra Belarusului, sub pretextul unei operațiuni militare speciale din partea Poloniei, Lituaniei și Letoniei. După cum am spus, nimeni nu va împușca în spatele rușilor de pe teritoriul Belarusului. (…)

Am tratat oamenii, dacă a fost necesar. Da, hrănim oamenii. Și nu numai pe ruși. Îi hrănim în mare parte pe acei refugiați care vin la noi din Ucraina, 400-500 de oameni pe zi”, a spus Lukașenko.

Trupele ruse au înaintat spre Kiev în lunile februarie-martie a acestui an, de pe teritoriul Republicii Belarus, când a început războiul pornit de Kremlin împotriva Ucrainei. În luna mai, asociația foștilor ofițeri de securitate „ByPol” a publicat o investigație potrivit căreia, în cele peste trei luni de război, de pe teritoriul Republicii Belarus au fost lansate 633 de rachete asupra Ucrainei, potrivit DW. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat în luna martie atacurile cu rachete lansate din Belarus.

Rusia continuă să lanseze rachete asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului – Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

La începutul lunii februarie 2022, Moscova și Minskul au organizat, pe teritoriul Belarusului, exerciții militare comune în apropierea granițelor cu Ucraina. Exercițiile s-au încheiat pe 20 februarie.

Pe 21 februarie, președintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk. Peste trei zile, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022, Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei. Armata rusă a ocupat în câteva zile mai multe orașe din regiunea Kiev, încercând să ocupe și capitala Ucrainei. Atunci, propagandiștii de la Moscova spuneau despre cum trupele ruse „în trei zile vor ocupa Kievul”.

În luna aprilie, în mediul online au fost publicate în jur de trei ore de înregistrări a unei camere online de supraveghere a serviciului de curierat din orașul Mozyr, Belarus, în care se observă cum soldații ruși expediază obiecte furate de la ucraineni, potrivit Unian.

Înregistrarea arată că soldații ruși trimit obiecte furate: televizoare, 4 cutii cu aparate de aer condiționat AKAI, un scuter electric, alcool cu ​​etichete de preț, plăci video, hote, baterii auto și multe alte lucruri.

VIDEO/ O cameră de supraveghere i-a înregistrat pe câțiva jefuitori ruși care expediau „cadouri ucrainene” din Belarus în Rusia