Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   77 de ani de la…

77 de ani de la primul atac nuclear din istorie: Pe 6 august 1945, SUA a lansat bomba „Little Boy” asupra orașului Hiroshima din Japonia

Sursa foto: Profimedia Images

La 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca „Little Boy” a fost aruncată dintr-un avion american deasupra orașului japonez Hiroshima. Atacul asupra orașului Hiroshima a fost primul cu bombă nucleară lansat vreodată asupra unui oraș. Trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca „Fat Man”, a fost detonată deasupra orașului japonez Nagasaki.

Clopotele au bătut sâmbătă la Hiroshima, când oraşul a marcat 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume, oficiali, inclusiv secretarul general al Naţiunilor Unite, avertizând despre o nouă cursă a înarmărilor după invazia Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie şi, la scurt timp după aceea, preşedintele rus Vladimir Putin a invocat posibilitatea unui atac nuclear. Conflictul a sporit, de asemenea, îngrijorările cu privire la siguranţa centralelor nucleare din Ucraina.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a alăturat miilor de oameni strânşi în Parcul Păcii din centrul oraşului pentru a marca 77 de ani de la bombardamentul care a ucis 140.000 de oameni în 1945, fiind pentru a doua oară când un secretar general al ONU participă la ceremonie.

„Armele nucleare sunt o prostie. Ele nu garantează nicio siguranţă – doar moarte şi distrugere”, a spus Guterres. „Trei sferturi de secol mai târziu, trebuie să ne întrebăm ce am învăţat din norul în formă de ciupercă abătut asupra acestui oraş în 1945”, a continuat el.

Bomba atomică „Little Boy” a făcut mii de morţi în Hiroshima. În doar câteva secunde, 90% din orașul Hiroshima a fost șters de pe fața pământului, lăsând o liniște asurzitoare. O parte din victime au fost ucise pe loc şi multe altele au murit din cauza rănilor sau a radiațiilor în săptămânile şi lunile care au urmat. Bomba atomică americană „Fat Man”, lansată asupra orașului Nagasaki, a provocat, de asemenea, mii de morţi.

Ediția New York Times din 7 august 1945, care anunța atacul nuclear asupra orașului japonez Hiroshima.

Harry S. Truman, al 33-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, a ordonat utilizarea armelor atomice împotriva Japoniei, cu scopul de a forța capitularea Japoniei. La data atacurilor, războiul se încheiase în Europa, întrucât Germania capitulase, însă Japonia încă se afla în stare de conflict cu trupele aliate.

Cele două deflagranții atomice au dus la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe 15 august 1945, la șase zile de la al doilea atac nuclear, împăratul japonez Hirohito a anunţat capitularea în faţa Aliaţilor.