Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Tronsonul de cale ferată…

VIDEO Tronsonul de cale ferată Basarabeasca – Berezino este funcțional: circulația va fi relansată în luna septembrie, inițial, pentru transportul de mărfuri

După două luni de lucrări, tronsonul de cale ferată Basarabeasca – Berezino este funcțional, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Luni, 22 august, ministrul Andrei Spînu și omologul său ucrainean, Aleksandr Kubrakov au participat la darea în exploatare a tronsonului de cale ferată.

După cum au anunțat anterior autoritățile centrale, tronsonul va fi pus în circulație din septembrie, inițial, pentru transportul de marfă.

„Am mers cu ministrul Infrastructurii din Ucraina Oleksandr Kubrakov să vedem rezultatul lucrărilor. Acum, pe vreme de război, când țările noastre și-au consolidat forțele, am dat, după 25 de ani, încă o șansă acestui tronson de cale ferată care din septembrie va servi pentru transportul de mărfuri, cu posibilitatea de extindere pe viitor, şi pentru transportul de pasageri. Funcționarea acei căi ferate va contribui la dezvoltarea întregii regiuni, creând inclusiv locuri de muncă”, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Astfel, potrivit lui Spînu, chiar din septembrie:

  • ţara noastră va putea exporta/importa mărfuri prin portul Izmail, amplasat pe Dunăre, fiind redusă aglomerația în portul Reni;
  • Ucraina va putea exporta mărfuri în Republica Moldova și în țările UE.

„Construcția tronsonului a fost efectuată pe o distanță de aproximativ 23 de km. Dintre care 1,2 km de cale ferată au fost construite pe teritoriul Republicii Moldova. Noul tronson feroviar va face legătură cu portul Izmail și Belgorod-Dnistrovskii, precum și cu stațiile Arțîz şi Zatoca”, mai spune ministrul Spînu.

La sfârșitul lunii iunie 2022, a fost semnat Memorandumul de înțelegere dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova și Ministerul Infrastructurii al Ucrainei cu privire la dezvoltarea conexiunilor feroviare. Documentul a fost semnat de către vicepremierul Andrei Spînu și ministrul Infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov.

„Astfel, R. Moldova va putea exporta/importa mărfuri prin portul Izmail, amplasat pe Dunăre, fiind redusă aglomerația în portul Reni. Totodată, prin intermediul acestui segment de linie feroviară, Ucraina va putea exporta mărfuri în R. Moldova și în țările UE.

Relansarea circulației pe tronsonul de cale ferată Berezino-Basarabeasca va transforma orașul Basarabeasca într-un hub logistic internațional, prin intermediul căruia va fi asigurată conexiunea porturilor din Iujnîi, Odessa, Cernomorsk, Belgorod-Dnestrovskii, Izmail, Reni, Giurgiulești, Galați, Brăila și Constanța. În acest fel, complexele portuare vor deveni mai competitive, iar beneficiarii serviciilor portuare vor avea o ofertă mai diversificată”, a menționat atunci Ministerul Infrastructurii într-un comunicat.

Construcția tronsonului urma a fi efectuată pe o distanță de aproximativ 23 de km. Din aceștia, 1,2 km de cale ferată fiind construiți pe teritoriul R. Moldova.