Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Tariful la gazele naturale pentru…

Tariful la gazele naturale pentru consumatori va crește. Viceprim-ministrul Spînu: „Moldovagaz va cere ANRE-ului creșterea tarifelor la gaze. Tarifele ar urma să fie ajustate începând cu luna noiembrie”

Cetățenii R. Moldova vor achita mai mult pentru gazele naturale. Un anunț în acest sens a fost făcut de către viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a menționat că tarifele ar urma să fie ajustate începând cu luna noiembrie.

În contextul creșterii tarifelor la gaze, viceprim-ministrul Spînu susține că în următoarele zile Guvernul va pregăti un pachet pentru susținerea financiară a cetățenilor, urmând să fie aprobat pentru implementare.

Potrivit viceprim-ministrului, creșterea tarifelor la gazele naturale va fi stabilită de către Moldovagaz.

„Prețul pe care îl vor plăti consumatorii se stabilește în acest moment de Moldovagaz. Cu siguranța prețul va crește din două motive – a crescut prețul la gaze, dar și cursul (…) Moldovagaz în câteva zile va pregăti pachetul de documente și va merge la ANRE sa solicite creșterea tarifului, iar Guvernul va pregăti pachetul pentru susținerea cetățenilor, va pregăti pachetul de compensații. Tarifele ar urma să fie ajustate începând cu luna noiembrie”, a declarat Andrei Spînu.

În context, Andrei Spînu a menționat că tot în următoarele zile Guvernul va pregăti pachetul de inițiative necesare pentru susținerea cetățenilor, pentru oferirea unor resurse financiare pentru compensarea prețurilor la gazele naturale.

(…) Între timp Guvernul va pregăti pachetul pentru susținerea cetățenilor, pentru compensarea financiară. Guvernul pregătește astfel de proiecte”, a mai declarat Andrei Spînu.

În acest moment, cetățenii R. Moldova achită 4,2 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

La 29 octombrie, după o serie de negocieri contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani în condiții reciproc avantajoase a anunțat, oficial, gigantul rus printr-o notă informativă.

Ulterior, viceprim-ministrul Spînu a declarat că prețul pentru gazul rusesc va fi de 450 de dolari per mia de metri cub, iar datoria istorică a R. Moldova va fi achitată după efectuarea unui audit independent.

Pe 27 octombrie președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană (UE) va oferi 60 de milioane de euro R. Moldova pentru gestionarea crizei din sectorul energetic

Pe 21 octombrie viceprim-ministrul Andrei Spînu și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski au fost la Moscova pentru a discuta despre aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale. Întors de la Moscova, Spînu a afirmat că oferta propusă la acel moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni. Atunci, TASS a relatat că „Gazprom” va putea prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova doar dacă Chișinău va achita datoria în valoare de 709 milioane de dolari. 

Între timp, pe 25 octombrie, Guvernul de la Chișinău a anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Potrivit viceprim-ministrului, Andrei Spînu, tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat. Detalii aici

Pe 26 octombrie, directorul APP a declarat pentru ZdG că firma Vitol a câștigat tenderul pentru furnizarea un milion de metri cubi de gaze naturale R. Moldova. Detalii aici

Pe 27 octombrie, companiile DXT Commodities și PGNiG au fost desemnate câștigătoarele celei de-a treia licitație anunțată de Energocom privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale. Detalii aici.

Pe 28 octombrie, în cea de-a patra rundă de licitații lansată de Energocom pentru achiziționarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale au câștigat trei companii. Drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără compania ucraineană Natfogaz, alături de alte două companii din Europa, anunță Agenția Proprietății Publice. Detalii aici

Pe 22 octombrie curent, după instituirea stării de urgență în R. Moldova în legătură cu criza de gaze, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis transferarea sumei de 1,7 miliarde de lei către Societatea pe Acțiuni „Energocom” pentru procurarea gazului din alte surse decât de la gigantul rusesc Gazprom.

În octombrie, R. Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, la prețul de 709 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz.