Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   S-a „schimbat” schimbarea! Moldova va…

S-a „schimbat” schimbarea! Moldova va cumpăra, din nou, energie electrică din regiunea transnistreană

Chișinăul a revenit la sentimente mai bune față de regimul separatist de la Tiraspol. Compania statului, Energocom, anunță că a semnat un contract pentru furnizarea  energiei electrice și cu o companie din regiunea separatistă, după ce la finalul lunii martie preciza că a semnat un contract exclusiv cu firma DTEK din Ucraina, controlată de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov. Atunci, autoritățile, dar și personaje afiliate guvernării spuneau că decizia Chișinăului ar pune în dificultate regimul separatist de la Tiraspol, care era privat de o sumă importantă de bani din această afacere.

Companie Energocom anunță într-un comunicat de presă că „în scopul consolidării securității energetice a Republicii Moldova și diversificării surselor de alimentare cu energie electrică a consumatorilor țării”, la finele lunii martie 2017 Societatea pe Acțiuni de stat „ENERGOCOM” a negociat și a încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu compania „DTEK Traiding” (Ucraina), valabil până la 31 martie 2018, având la bază cea mai mică ofertă de preț existentă la acel moment. Ulterior semnării contractului dat, compania ЗАО «Молдавская ГРЭС» a prezentat o nouă ofertă la un preț mai avantajos față de oferta inițială, respectiv cu cca 10 la sută mai mic decât prețul achitat de S.A. ”ENERGOCOM” în prezent. Având în vedere aceste condiții noi, datorită cărora R. Moldova ar putea beneficia de un preț mai mic la energia electrică procurată, dar și reieșind din dorința de a securiza cât mai mult furnizările de energie electrică, au fost purtate negocieri suplimentare cu ambii furnizorii și s-a decis de a încheia un contract de furnizare a energiei electrice și cu compania ЗАО «Молдавская ГРЭС», care a intrat în vigoare începând cu 5 iunie 2017. Ambele contracte sunt valabile până la 31 martie 2018 și garantează asigurarea integrală a Republicii Moldova cu energie electrică din ambele surse în proporție de 30 la sută din SEU Ucraina și 70 la sută de la ЗАО «Молдавская ГРЭС». Acest lucru va permite consumatorilor R. Moldova să beneficieze de cele mai avantajoase și sigure condiții de furnizare a energiei electrice pe toată perioada contractuală”, se precizează în comunicatul de presă al Energocom.

Cum au evoluat lucrurile

La sfârșitul lunii martie 2017, lucrurile stăteau altfel. Societatea pe acțiuni de stat „Energocom” anunța că a semnat la sfârșitul lunii martie 2017 cu compania „DTEK Trading” din Ucraina un contract de furnizare a energiei electrice către R. Moldova pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018. Până atunci, țara noastră procura energie electrică prin intermediul  unei firme transnistrene, „Energokapital”, cu proprietari în zone off-shore, fiind alimentată de la Centrala de la Cuciurgan.

La 31 martie curent,  în urma examinării ofertelor primite de la SA ”Energocom” și Centrala de la Cuciurgan, dar și a negocieirilor cu aceste companii, operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova – ÎCS Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, ÎCS Red Union Fenosa SA, Furnizare Energie Electrică Nord, ÎS Moldelectrica, SA Red Nord și SA Red Nord Vest, au semnat contracte cu SA „Energocom” privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.

Oferta SA ”Energocom” a fost agreată de operatorii reglementați datorită prețului mai avantajos oferit – 50,2 USD pentru 1 MWh. Centrala de la Cuciurgan, în prima rundă de negocieri a propus prețul de 58,5 USD pentru 1 MWh, diminuîndu-l în cea de-a doua până la 54,4 USD. La volumul de energie electrică importat de R. Moldova pe parcursul unui an, diferența dintre prețurile finale, propuse de cei doi ofertanți, aduce o economie de circa 300 milioane de lei. Analizând procesul de organizare a licitațiilor, atât operatorii reglementați, cât și membrii Grupului de observatori, care a monitorizat procesul de licitație a energiei electrice,  format din reprezentanți ai Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Delegației UE în R. Moldova și Secretariatului Comunității Energetice, au menționat că acesta a fost organizat transparent, cu respectarea Instrucțiunii privind achiziționarea anuală a energiei electrice, coordonată cu Secretariatul Comunității Energetice și pusă în aplicare la 5 ianuarie 2017  prin ordinul ministrului Economiei”, se precizează în comunicatul Ministerului Economiei.

Rinat Ahmetov

„DTEK Trading” conform presei ucrainene face parte din imperiul miliardarului ucrainean Rinat Ahmetov, tot el, proprietarul clubului de fotbal Shahtar Donețk, fiind deținută de „SCM Holdings”. 

Până la semnarea acelui contract, R. Moldova procura energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, prin intermediul firmei „Energokapital” din regiunea transnistreană, care are fondatori în zone off-shore. Presa a scris în ultimii ani că în spatele aceste companii ar sta oameni politici din R. Moldova.