Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova obține o finanțare…

R. Moldova obține o finanțare de 27 de milioane de dolari din partea FMI: „Războiul din Ucraina afectează în continuare perspectivele economice ale R. Moldova”

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat a doua evaluare a programului cu o durată de 40 luni. Astfel, R. Moldova a obținut acces imediat la 20,65 milioane de DST (drepturi speciale de tragere) sau circa 27 milioane de dolari SUA, sumă care va fi folosită pentru suport bugetar, anunță FMI.

„R. Moldova se va confrunta în continuare cu numeroase provocări. Prognozăm o contractare a economiei cu 1,5 la sută în anul 2022, urmată de o restabilire modestă de 1,5 la sută în anul 2023, urmare a impactului de lungă durată al războiului purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și înrăutățirii perspectivelor economice pentru principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova.

Conform estimărilor, nivelul maxim al inflației a fost atins deja. În luna noiembrie, inflația încă era înaltă, atingând nivelul de 31,4 la sută (comparativ cu anul precedent). Conform prognozei, în anul 2023 deficitul bugetar va crește până la 6 la sută din PIB, reflectând impactul măsurilor de politici menite să tempereze gravitatea crizei în sectorul energetic și înrăutățirii nivelul de trai, iar deficitul contului curent va fi afectat în continuare de costurile mai înalte ale importului de resurse energetice”, potrivit FMI.

Riscul ca evoluția economică să fie afectată este înalt și persistent, inclusiv riscul de escaladare a războiului dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Totuși, în pofida mediului dificil, programul Republicii Moldova cu FMI se implementează în continuare cu fermitate, fiind realizate cu succes angajamente de program importante în domeniile guvernanței bugetare și financiare, dar și ceea ce ține de reformarea sectorului întreprinderilor de stat.

În urma discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi, domnul Kenji Okamura, director adjunct al FMI și președintele în exercițiu al ședinței, a declarat următoarele:

„Invazia Federației Ruse în Ucraina afectează în continuare perspectivele economice ale Republicii Moldova. Perturbările în aprovizionarea cu resurse energetice exercită presiuni suplimentare asupra economiei, în timp ce dificultățile cauzate de prețurile înalte la resursele energetice și produsele alimentare duc la înrăutățirea nivelului de trai al persoanelor vulnerabile. În consecință, perspectivele economice ale Republicii Moldova sunt mai negative decât s-a prognozat la prima evaluare a programului.

(…) Programul sprijinit de FMI a contribuit la catalizarea unei finanțări externe semnificative menite să ajute Republica Moldova să-și acopere costurile de finanțare imediate. Dat fiind că riscurile rămân înalte și se atestă un grad foarte mare de incertitudine, va fi extrem de important de promovat politici adecvate pentru a asigura acordarea granturilor și împrumuturilor concesionale din partea donatorilor pentru a face față șocurilor, a reduce dependența de finanțarea internă pe termen scurt, care este costisitoare, și a menține sustenabilitatea bugetară. Implementarea consecventă a reformelor va ajuta Republica Moldova să creeze o temelie puternică pentru o creștere durabilă și incluzivă”, a declarat Kenji Okamura, director adjunct al FMI și președintele în urma discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi.

Suma totală debursată în cadrul programului ECF/EFF va atinge 206,6 milioane de DST, adică circa 275 milioane de dolari SUA, mai anunță FMI.