Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Precizările companiei „Moldovagaz” privind tariful…

Precizările companiei „Moldovagaz” privind tariful în vigoare și prețurile de achiziție a gazelor naturale

Premisele reale pentru revizuirea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali, pe fondul scăderii prețurilor de achiziție, vor apărea după compensarea integrală a devierilor tarifare negative acumulate, anunță luni, 31 octombrie, reprezentanții companiei „Moldovagaz”.

Potrivit „Moldovagaz”, prețul real de achiziție a gazelor naturale, în octombrie, a fost de 1 026,36 de dolari pentru o mie de metri cubi, în timp ce în noiembrie acesta ar putea fi 821,58 de dolari pentru o mie de metri cubi.

„În prețurile reglementate de furnizare a gazelor naturale în vigoare de la 01 octombrie 2022, prețul de achiziție este definit ca preț mediu anual și este inclus în tarif la nivelul de 926,94 dolari pentru o mie de metri cubi, sau 17 906,35 lei (…). Prețul efectiv de achiziție în august 2022 a fost de 1 458,92 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar în septembrie 1 882,78 de dolari pentru o mie de metri cubi, în timp ce la prețurile reglementate aprobate, plătite de consumator din 12 august 2022, prețul de achiziție era stabilit la nivelul de 899,08 de dolari pentru o mie de metri cubi. Ca urmare, acesta nu a acoperit prețul real de achiziție de gaze naturale, ceea ce a cauzat acumularea devierilor tarifare negative impunătoare doar pentru august și septembrie în sumă de 902,5 milioane lei. Totodată, suma totală a devierilor tarifare ale SA „Moldovagaz” pentru perioada ianuarie-septembrie 2022 constituie de 5,095 miliarde lei, și conform legislației urmează să fie compensate prin includerea în tarif (…).

În structura prețurilor reglementate actuale este inclusă doar o parte din devierile tarifare acumulate în mărime de 1,817 miliarde lei, sau 4 590 lei pentru o mie de metri cubi. Astfel, premisele reale pentru revizuirea tarifelor pentru consumatorul final pe fondul scăderii prețurilor de achiziție vor apărea după compensarea integrală a devierilor tarifare negative acumulate”, arată un comunicat al companiei.

Pe 28 octombrie, concernul rus Gazprom a confirmat volumul de gaze naturale care va fi livrat R. Moldova în luna noiembrie – 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

Pe 20 octombrie, SA „Moldovagaz” a anunțat că a transferat în întregime către gigantul rus „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie 2022, în mărime de 53,5 milioane dolari SUA, precum și avansul în proporție de 50% pentru luna octombrie, în mărime de 27,4 milioane dolari SUA.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că SA „Energocom” va acorda un împrumut în sumă de un miliard 50 de milioane de lei SA „Moldovagaz”, fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale companiilor.

Potrivit ministrului Spînu, „pentru asigurarea securității energetice și continuarea furnizării de gaze naturale” s-a luat decizia ca SA „Energocom” să încheie un contract de împrumut cu SA ,,Moldovagaz”, prin care să acorde SA „Moldovagaz” un împrumut în următoarele condiții obligatorii:

  • Suma împrumutului: 1 050 de milioane lei moldovenești (MDL);
  • Debursarea sumei: 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj;
  • Data scadentă a împrumutului: 1 mai 2023;
  • Dobânda: egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual);
  • Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii: gajarea integrală, în favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către SA „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formulă executorie.

Pe 30 septembrie, compania Moldovagaz a primit de la concernul rus Gazprom confirmarea parțială a volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie, a anunțat viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care a menționat faptul că, din cele 8.06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate doar 5.7 milioane de metri cubi pe zi.