Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Energiei, despre livrarea gazelor…

Ministrul Energiei, despre livrarea gazelor naturale cu 10 lei în Găgăuzia: „Ceea ce se lansează sunt știri și zgomot mediatic, dar gaz cum nu a fost, așa și nu va fi”

Captură de ecran

„Cum nu au fost, așa și nu vor fi” gaze naturale la 10 lei metrul cub. Astfel a comentat ministrul Energiei Victor Parlicov ultimele anunțuri ale bașcanei Găgăziei Evghenia Guțul și ale companiei Nordgaz Furnizare. Oficialul a ținut luni, 13 noiembrie, o conferință de presă în care a vorbit despre posibilitatea ca instituțiile publice și consumatorii privați, din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia și raionul Taraclia, să încheie contracte pentru a le fi livrate gaze mai ieftine decât în restul țării.

Victor Parlicov a declarat că deși compania Nordgaz Furnizare are o licență pentru furnizarea gazelor naturale și prețurile la care vinde gaze nu-i sunt reglementate, „piața liberă nu este sălbăticiune, junglă, nu face cine ce vrea”. Totodată, ministrul Energiei e subliniat că nu au fost înregistrate, deocamdată, cereri ale consumatorilor pentru schimbarea furnizorului.

„Cred că toată lumea a înțeles că ei nu au de gând, și nici nu au capacitate, de la 1 decembrie, să livreze gaze naturale nimănui. Cu toate declarațiile care s-au făcut, după atâta vânzoleală prin presă, nicio cerere de schimbare a furnizorului, care este un pas obligatoriu pentru a începe livrarea gazului. Ceea ce se lansează sunt, în continuare, știri, zvon mediatic, zgomot mediatic, dar gaz cum nu a fost, așa și nu va fi (…). Cât au citat legislația, au înțeles că piața liberă nu este sălbăticiune, junglă, nu face cine ce vrea. Există anumite reguli, pe care trebuie să le respecți. Una dintre reguli este că nu poți livra gaz într-o anumită regiune, să discriminezi consumatorii (…). Gaz cum nu a fost, așa și nu-i și nici nu va fi.

Să vorbim despre principalele mesaje contradictorii. Pe de o parte, nouă ni se spune că Ilan Șor s-a înțeles cu Federația Rusă, cu Putin, ca să fie gaz ieftin. Pe de altă parte, nouă ni se spune că „nu, nu, gazul nu-i rusesc, e de pe piața internațională, noi l-am procurat și nu știu unde îl stochează compania turcească”. Dacă compania turcească îl stochează, pentru ce vouă contract cu ucrainenii, cu depozitul din Ucraina?

Pe de o parte ni se spune că gazul va fi cu 10 lei, cu TVA, la toți consumatorii. Deja gata, este 11 lei și fără TVA. Au spus că va fi la toți consumatorii, iar acum spun că pornesc la instituțiile publice. Vreau să spun că la instituțiile publice procedura este și mai complicată. Au spus că de la 1 decembrie nu livrează la consumatorii casnicii că acolo e ceva complicat, că ceva trebuie de testat. O instituție publică, ca să iasă de pe piața reglementată, trebuie să treacă prin proceduri competitive de achiziție. Trebuie să lanseze proceduri de achiziție. Procedural, nu reușesc nici până la 1 ianuarie să livreze gaze la instituțiile publice. Dacă au spus că consumatorii casnici sunt după instituțiile publice, ne imaginăm care este orizontul de timp. În 2024 nu reușesc, în 2025 instituții publice, consumatorii casnici – 2026 poate, vom vedea (…)”, a spus ministrul Energiei Victor Parlicov.

Vineri, 10 noiembrie, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a transmis că, în legătură cu recentele declarații ale reprezentanților unor companii private de furnizare a gazelor naturale, SA „Moldovagaz” se va adresa la Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) și la Consiliul Concurenței al R. Moldova cu solicitarea de a investiga aceste acțiuni și a stabili „eventuală manipulare” a pieței de gazele naturale.

Anunțul lui Vadim Ceban a venit la scurt timp după ce directorul companiei Nordgaz Furnizare Alexandru Grosu, care ar urma să livreze gaze naturale, în Găgăuzia și Taraclia, la preț de 10 lei pentru un metru cub de gaze, a ținut un briefing de presă în care a declarat că întreprinderea s-a adresat oficial către operatorii rețelelor de distribuție a gazelor naturale, care activează pe teritoriul R. Moldova și sunt filiale ale întreprinderii Moldovagaz.

Grosu a mai declarat, vineri, că Nordgaz Furnizare ar fi „preluat clienții” furnizorului de gaze Rotalin Gaz Trading, care a rămas fără licență după ce ANRE a suspendat-o luni, 2 octombrie, pe un termen de trei luni. Această decizie a fost luată după ce SRL „Rotalin Gaz Trading” a refuzat îndeplinirea prescripțiilor emise în adresa sa pe parcursul săptămânii precedente, conform cărora ANRE a dispus „neadmiterea situației de întrerupere a executării sarcinilor legale de asigurare a furnizării gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate”.

Detalii despre compania care ar urma să furnizeze gaze naturale în Găgăuzia la 10 lei metrul cub. Fondat de un avocat, SRL-ul nu a declarat niciun venit până acum

Compania care ar urma să furnizeze gaze naturale locuitorilor Unității Teritoriale Autonome (UTA) Găgăuzia cu 10 lei pentru un metru cub este „NORDGAZ FURNIZARE” SRL, conform unui document publicat de bașcana Evghenia Guțul pe rețelele de socializare.

Contractul a fost semnat între NORDGAZ FURNIZARE și ZEN SOLAR ENERJI SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI, o companie din Turcia. ZEN SOLAR ENERJI SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI ar urma să achiziționeze gazul de la compania Gas and Electricity Trading GmbH, potrivit unui alt document publicat de guvernatoare.

„Echipa noastră vă garantează aprovizionarea cu gaze naturale din Uniunea Europeană și din rețeaua de gaze naturale a Ucrainei sau din depozitele subterane”, se arată într-o scrisoare a companiei Gas and Electricity Trading GmbH.

Compania NORDGAZ FURNIZARE are sediul juridic în municipiul Bălți. Deși a primit licența pentru furnizarea gazelor naturale în luna iulie 2020, SRL-ul a declarat că a încasat 0 lei în perioada 2020-2021. Compania nu a publicat pe pagina sa web rapoartele financiare pentru anul 2022 și 2023.

Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), NORDGAZ FURNIZARE a declarat în 2021 pierderi de 2 300 de lei, iar în 2022 – 3 600 de lei. Compania a fost fondată de Pantelemon Frăsîneanu (10%) și Alexandru Grosu (90%), cel care a și semnat contractul cu compania turcească.

Alexandru Gosu este avocat. ZdG a scris recent despre Grosu, în contextul unui apel public al Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM), după ce automobilul soției avocatului ar fi fost incendiat în parcarea subternă a blocului locativ în care trăiește apărătorul și familia sa.

Grosu a făcut anterior mai multe declarații la televiziunea asociată ex-deputatului fugar Ilan Șor, Orizont TV. În cadrul unei emisiuni, avocatul a afirmat că „decizia de a scoate partidul Șor în afara legii a fost luată cu mult înainte de pronunțarea oficială de către Curtea Constituțională”.

Conform documentului publicat de Guțul, contractul a fost încheiat pentru un an, începând din 1 decembrie 2023, iar prețul de achiziție este de 14,85 euro/MWh sau 160,38 de euro/1000 m3.

Contractul ar fi în valoare de peste 16 milioane de euro.

„Cumpărătorul achiziționează gaze naturale în scopul livrării ulterioare a acestora către consumatorii finali situați în următoarele unități administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova, dar nu și limitate la: UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și raionul Orhei.

În toate unitățile administrativ-teritoriale menționate mai sus, consumatorii prioritari ai gaze naturale furnizate vor fi considerați instituții publice și consumatori casnici. În cazul în care, după livrarea gazului natural către toți consumatorii prioritari, există cantități excedentare de gaze naturale achiziționate, cumpărătorul are dreptul de a le furniza altor tipuri de utilizatori de pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale menționate mai sus”, se mai menționează în document.

Transportul gazelor naturale ar urma să fie asigurat de „VESTMOLDTRANSGAZ” SRL.

Bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul a anunțat marți, 31 octombrie, că locuitorii regiunii ar urma să plătească un preț preferențial pentru gazele naturale. Aceasta a făcut anunțul pe rețelele de socializare, fără a menționa compania care urmează să vândă gaze naturale în Găgăuzia și nici de când ar urma să fie schimbat furnizorul.

„Acum gazul va fi mult mai ieftin pentru locuitorii Găgăuziei: 10 lei pe metrul cub de combustibil. Compania turcească a semnat un contract cu un mare trader european pentru a cumpăra gaz direct din sistemul european de aprovizionare cu gaze. La rândul său, compania turcă a semnat un contract cu un operator licențiat din R. Moldova pentru a livra acest gaz la un preț special”, a declarat Guțul, fără a face public contractul sau mai multe detalii despre părțile implicate.

Din 8 iunie, consumatorii casnici din R. Moldova achită 16,73 de lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA), pentru un metru cub de gaze naturale.