Principală  —  IMPORTANTE   —   ANRE a suspendat licența furnizorului…

ANRE a suspendat licența furnizorului de gaze Rotalin Gaz Trading pe un termen de trei luni

Sursa foto: Inquam Photos

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a suspendat luni, 2 octombrie, pe un termen de trei luni, licența furnizorului de gaze din R. Moldova Rotalin Gaz Trading. Concomitent, conform unui comunicat al Agenției, obligația temporară de a asigura consumatorii finali cu gaze a fost impusă companiei S.A. „Moldovagaz”.

Această decizie a fost luată după ce SRL „Rotalin Gaz Trading” a refuzat îndeplinirea prescripțiilor emise în adresa sa pe parcursul săptămânii precedente, conform cărora ANRE a dispus „neadmiterea situației de întrerupere a executării sarcinilor legale de asigurare a furnizării gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate”.

„Conform informaților oficiale parvenite de la operatorul sistemului de transport SRL „Vestmoldtransgaz”, din 1 octombrie 2023 SRL „Rotalin Gaz Trading” nu a depus nici un raport privind debitul real pe care acesta doreşte să-l injecteze sau să-l retragă efectiv din sistem, fapt ce reprezintă o confirmare a încetării activității de furnizare a gazelor naturale.

Începând cu ziua de mâine, 3 octombrie 2023, furnizorul de ultimă opţiune S.A. „Moldovagaz”, va furniza gazele naturale consumatorilor finali SRL „Rotalin Gaz Trading”. Contractul de furnizare a gazelor naturale cu S.A. „Moldovagaz”, în contextul obligației de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune, se consideră încheiat începând cu ziua în care furnizarea fizică către consumatorul final este stabilită şi asigurată, indiferent dacă respectivul consumator final a depus sau nu cererea privind furnizarea gazelor naturale”, se spune într-un comunicat.

Totodată, Consiliul de administrație al ANRE a dispus inițierea procedurii de aplicare a sancțiunilor financiare întreprinderii SRL „Rotalin Gaz Trading”.

„Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică asigură consumatorii SRL „Rotalin Gaz Trading” că procesul de furnizare a gazelor nu va fi întrerupt, precum și că va pune în aplicare tot instrumentarul de măsuri legale pentru responsabilizarea furnizorului care a admis un astfel de comportament în raport cu clienții săi”, se mai spune în comunicat.

Pe 28 septembrie 2023, ANRE a avertizat public furnizorul de gaze naturale SRL „Rotalin Gaz Trading” că „în caz de neexecutare a obligațiilor legale și a prescripțiilor emise”, în privința acestuia va fi inițiată procedura de suspendare a licenței.