Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Andrei Spînu susține că…

Ministrul Andrei Spînu susține că Premier Energy și Apă-Canal Chișinău au ajuns la o înțelegere privind datoriile pentru consumul de energie electrică

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că compania „Premier Energy Distribution” și S.A. „Apă-Canal Chișinău” au ajuns la o înțelegere privind datoriile pentru consumul de energie electrică. Potrivit ministrului, Apă Canal va „plăti în tranșe” pentru datoria acumulată. Declarația a fost făcută joi, 24 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă.

„Noi am avut o discuție cu Premier Energy. Din informația pe care o am, Premier Energy a ajuns la o înțelegere cu Apă-Canal pentru a plăti în tranșe (pentru datoria acumulată n. red.). Deci, Premier Energy nu va deconecta Apă-Canal, nu ar trebui să fie o problemă”, a declarat ministrul.

Cât despre o posibilă creștere a tarifului pentru apă și canalizare în Chișinău, ministrul Spînu susține că acesta ar putea crește maxim cu 65 de bani, în contextul creșterii tarifului la energia electrică.

„Din informațiile, inclusiv publice, pe care le-a făcut ANRE, costul energiei electrice care a crescut în ultima perioadă ar trebui să ducă maxim la o creștere de 65 de bani a tarifului. Respectiv, solicitarea de creștere cu 10 -12 lei, sunt cheltuieli pe care trebuie să le demonstreze Apă Canal către ANRE. NU poate fi spus cp din cauza preșului la energie electrică trebuie să se dubleze tariful la apă. (…) Sper ca primarul municipiului Chișinău, împreună cu conducerea Apă-Canal și ANRE să găsească soluție cât mai repede”, a mai declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a afirmat joi, 24 noiembrie, că Chișinăul „ar putea rămâne fără apă, în contextul în care S.A. „Apă-Canal Chișinău” nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale”.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit joi, 24 noiembrie, cu o reacție în contextul afirmațiilor primarului muncipiului Chișinău, Ion Ceban. ANRE a solicitat încetarea „declarațiilor manipulatoare și intensificarea panicii” în municipiu de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

„Presiunile publice ale operatorului de apă asupra regulatorului în scopul aprobării unui tarif lipsit de justificări economice sunt inadmisibile”, subliniază ANRE.

Î.C.S „Premier Energy” S.R.L. a preavizat, pe 21 noiembrie, S.A. „Apă-Canal Chișinău” în legătură cu necesitatea achitării datoriilor, care se ridică la 5.608.368,81 de lei, pentru energia electrică consumată. Într-un răspuns la o solicitare de informație a Ziarului de Gardă, reprezentanții Î.C.S „Premier Energy” S.R.L. ne-au comunicat că, în cazul neachitării datoriilor, „punctele strategice ale furnizorului de apă nu vor fi deconectate”, dar își rezervă „dreptul de a deconecta careva sedii administrative sau oficii”. 

Anterior, în spațiul public a fost publicat un document în care este menționat faptul că Î.C.S „Premier Energy” S.R.L. a notificat S.A. „Apă-Canal Chișinău” cu privire la posibilitatea debranșării de la energia electrică începând cu 24 noiembrie, în cazul în care datoria nu va fi achitată.