Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Întreprinderile mici și mijlocii vor…

Întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de granturi pentru modernizarea utilajului de producere și implementarea măsurilor de eficiență energetică

Imagine-simbol

Întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) vor beneficia de suport pentru retehnologizarea afacerilor și implementarea măsurilor de eficiență energetică, în baza unui program elaborat de Ministerul Economiei și aprobat vineri, 22 iulie, în cadrul ședinței Guvernului.

Potrivit Executivului, programul de suport va ajuta întreprinderile mici și mijlocii să-și sporească competitivitatea și productivitatea, prin înlocuirea echipamentelor învechite cu cele moderne.

„Utilizarea soluțiilor tehnologice inovatoare și eficiente vor ajuta întreprinderile să devină mai competitive pe piața națională și internațională. Programul prevede și optimizarea costurilor de producere ale întreprinderilor, prin implementarea măsurilor de eficiență energetică, inclusiv pentru echipamente de producere a energiei regenerabile”, anunță Guvernul.

Suportul financiar pentru realizarea obiectivelor propuse va fi acordat de Ministerul Economiei, prin intermediul Organizației de Dezvoltare Antreprenorială (ODA), sub formă de finanțare nerambursabilă (grant) și va constitui 50% din valoarea proiectului investițional.

În același timp, potrivit Executivului, suportul financiar nu va depăși suma de 2 milioane de lei per beneficiar pentru acțiuni de retehnologizare, printre care: automatizarea procesului de producție; robotizarea producției; modernizarea liniilor tehnologice existente; soluții IT pentru gestionarea liniilor de producție; reutilarea cu echipamente performante.

„Grantul pentru eficiență energetică va constitui 50% din costul investiției eligibile, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei pentru utilaj, echipament și instalații de producere a energiei regenerabile, care vor asigura reducerea consumului de energie electrică cu cel puțin 15% față de consumul existent.

Printre aceste instalații se numără panourile solare cu sistem de încălzire, panourile fotovoltaice pentru producerea curentului electric, mini instalații eoliene pentru producerea curentului electric, utilaj și echipament tehnologic pentru producerea biogazului, utilaj și instalații pentru încălzire termală”, mai anunță Guvernul.

De asemenea, Organizația de Dezvoltare Antreprenorială va acorda suport informațional întreprinderilor mici și mijlocii, incubatoarelor de afaceri, instituțiilor și organizațiilor de suport în afaceri.

Pe 15 iulie, Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) care prevede că întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) din R. Moldova vor beneficia de asistență pentru sporirea competitivității.

Volumul total de asistență constituie 47,5 milioane de euro, inclusiv: 17,7 milioane de euro – creditul BIRD și 29,8 milioane de euro – asistența AID.

Potrivit unei note informative a Parlamentului, durata programului de suport pentru ÎMM constituie cinci ani. Obiectivul acestuia este reducerea poverii și costurilor de reglementare pentru mediul de afaceri, facilitarea accesului la finanțare și sporirea capacității fondului de garantare a creditelor, creșterea competitivității la export.