Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   În august, R. Moldova va…

În august, R. Moldova va achita companiei ruse Gazprom cu aproape 500 de dolari mai mult, decât în iulie, pentru mia de metri cubi de gaze naturale: prețul gazului va ajunge la 1 458 de dolari. Anunțul făcut de președintele Moldovagaz

Foto: Getty Images

Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz” spune că în luna august, potrivit calculelor preliminare, R. Moldova va achita 1 458 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie cu 478 de dolari mai mult față de luna iulie, când gazul a fost cumpărat cu 980 de dolari pentru mia de metri cubi.

„În luna august, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova în conformitate cu termenii contractului cu CSP „Gazprom” se va ridica la 1458,5 dolari SUA la mia de metri cubi”, susține directorul Moldovagaz.

În prezent, cetățenii plătesc 18 lei și 60 de bani cu TVA inclus pentru un cub de gaze naturale. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, pe 31 mai, noul tarif la gaze naturale de 17 lei și 24 de bani (fără TVA) ceea ce constituie 18 lei și 60 de bani cu TVA inclus. Tariful este afișat în facturi începând cu 1 iunie.

În iulie, Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o nouă majorare a tarifului la gaz.

20 de lei și 61 de bani (fără TVA) sau 22 de lei și 27 de bani cu TVA inclus. Atât ar urma că plătească consumatorii pentru un metru cub de gaze naturale începând cu 1 august curent. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat joi, 14 iulie, proiectul de hotărâre privind aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” în contextul obligației de serviciu public.

Mai exact, cetățenii ar putea plăti cu 3 lei și 66 de bani mai mult decât în prezent pentru un metru cub de gaze naturale.

Deocamdată însă o decizie în acest sens nu a fost aprobată.