Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Energocom anunță că a semnat…

Energocom anunță că a semnat contracte de furnizare a gazelor naturale cu trei companii europene

Sursa: SA Energocom/Telegram

S.A. Energocom informează joi, 27 iulie, că în urma licitațiilor pentru achiziția gazelor naturale, desfășurate în această săptămână, au fost recepționate nouă oferte din partea a șase companii europene. În rezultat, au fost semnate contracte de furnizare a gazelor cu trei dintre companiile ofertante, iar două dintre acestea vor livra gaze naturale către S.A. Energocom pentru prima dată. Totuși, compania de stat nu publicat numele companiilor sau cantitatea de gaze achiziționată.

Potrivit unui comunicat emis de Energocom, licitațiile de achiziție a gazelor naturale sunt desfășurate în conformitate cu prevederile Regulamentului aprobat de Consiliul S.A. Energocom printre care: stabilirea prețului plafon de achiziție a gazelor, perioada și coridorul de livrare, punctul de depozitare a gazelor.

„S.A. Energocom continuă să desfășoare licitații de achiziție și să identifice soluții pentru a asigura consumatorii R. Moldova cu cantități suficiente de gaze naturale necesare în sezonul rece 2023-2024. Extinderea activității S.A. Energocom pe piața energetică europeană, prin achizițiile de gaze și energie electrică făcute pe parcursul anului 2022, a contribuit la sporirea gradului de cunoaștere și a încrederii în S.A. Energocom din partea traderilor europeni, aceștia manifestând un interes tot mai mare de colaborare cu S.A. Energocom, astfel fiind posibilă diversificarea surselor de aprovizionare cu resurse energetice și obținerea experienței companiei pe piața energetică europeană”, conform furnizorului de gaze naturale.

La începutul lunii iunie, directorul interimar al societății pe acțiuni Victor Bânzari a anunțat că Energocom a contractat două companii pentru a achiziționa gaze naturale în această vară. Una dintre acestea este compania DEPA din Grecia, a cărei fondator este statul elen.

Cât despre cea de-a doua companie, Bânzari a spus că nu poate divulga numele, cantitatea de gaze contractată și prețul pentru că compania „nu-și dorește”.

Energocom a emis atunci un comunicat de presă în care se spune că societatea pe acțiuni Energocom va procura, urmare a procedurii de negocieri directe, gaze de la două companii din România și Grecia.

  • Achiziția a fost realizată în baza formulei prețul de bursă TTF (de referință) + cheltuielile de transportare a gazelor până la hotar. De exemplu, ieri prețul TTF a fost de 27 EUR/ MWh (315$/ 1000 metri cubi). La el se va adăuga cheltuielile de transport.

Conform Energocom, cerința obligatorie a fost ca ofertanții să dețină certificat de origine prin care demonstrează că gazul tranzacționat nu este rusesc, la solicitarea operatorului de depozitare a gazului din Ucraina.