Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Drăguțanu: „Banii nu se evaporă,…

Drăguțanu: „Banii nu se evaporă, ei sunt undeva…”

Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre situația din sistemul bancar.

„Trebuie să separăm Banca de Economii, Banca Socială și Unibank de celelalte 11 bănci, ca să nu se răsfrângă negativ pe funcționarea lor normală”, a explicat guvernatorul. Totodată, el a spus că în perioada 24-26 noiembrie 2014 au avut loc o serie de tranzacții suspicioase, despre care BNM nu știa nimic.

„Presa vehicula că timp de trei zile au ieșit din bănci sume colosale. Însă, aceste lucruri par neverosimile, pentru că, la acea perioadă, băncile nici nu au avut lichidități în așa sumă. Ceea ce s-a întâmplat, de fapt, atunci a fost o operațiune pe care o numesc titirez, adică s-a folosit o sumă mult mai mică de lichidități reale, care s-a rotit de mai multe ori pentru a da posiblitate băncilor să efectueze mai multe înregistrări contabile și să ascundă urmele credetelor neperformante. Dar, totuși, banii nu se evaporă, ei sunt undeva fie în conturi bancare, companii, investiții, sau alte active financiare”, a subliniat Dorin Drăguțanu.

De asemenea, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei a declarat că nu intenționează să-și dea demisia, aşa cum au cerut oamenii veniți pe data de 3 mai curent, în PMAN.

„Consider că BNM a activat strict în cadrul legal existent şi în aşa manieră pentru a nu pune în pericol întreaga economie. Restul discuţiilor de natură politică sau emotivă nu le comentez”, a explicat Drăguțanu.