Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Dodon: „Fără mine, problema privind…

Dodon: „Fără mine, problema privind gazul nu poate fi rezolvată”

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, se arată convins că este unica persoană care poate influența înțelegerile cu rușii privind gazul. Acesta declară că, deși Guvernul a fost „cedat” aproape în totalitate blocului ACUM, el s-a implicat în acest sens. În același timp, Dodon recunoaște că încă nu a fost identificată o soluție pentru eventualitatea în care Ucraina va opri tranzitul de gaz rusesc.

„Fără mine, ei nu vor rezolva problema privind gazul, deoarece trebuie să te înțelegi cu rușii. Despre tarif trebuie să vorbesc personal cu Putin, e o chestiune politică, să spunem sincer, pentru a obține o reducere de 25%-30% la gaz, deoarece avem nevoie, pentru că fosta guvernare a redus tariful atunci când trebuia majorat. Am vorbit cu Maia Sandu și am ales o persoană care este cunoscută la „Gazprom”, pe Vadim Ceban. A fost simplu: l-am sunat pe Miler, l-am dus pe Ceban la Moscova, a trecut prin toate cabinetele și va face acum ordine”, a afirmat șeful statului în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la postul de televiziune RTR Moldova.

Potrivit lui Dodon, există două probleme. Prima este „ce facem cu tarifele astăzi”, deoarece, dacă nu obținem reduceri, va trebui să majorăm tarifele. „Am vorbit cu Dmitri Kozak să ne ofere reduceri din 1 septembrie”, a precizat acesta.

Cea de a doua, spune președintele, ține de „ce facem după 1 ianuarie 2020”.

„Dacă va fi tranzit, va trebui să ne înțelegem referitor la prețuri și condiții; dacă nu va fi, vom avea o problemă foarte mare. Tehnic, cu această problemă ne-am confruntat la începutul lui 2009, când eram prim-vicepremier, responsabil de eneregetică, (…) am primit gaz din Ucraina. Specialiștii vor vedea ce facem de această dată. Nu știu dacă este posibil reversul. Gazoductul Iași-Ungheni încă nu-i construit”, a conchis acesta.