Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ UE va oferi un…

DOC UE va oferi un grant de 40 milioane de euro pentru redresarea economică a R. Moldova

Imagine-simbol

Guvernul a aprobat miercuri, 7 iunie, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre R. Moldova și Comisia Europeană (CE) privind Programul UE pentru reziliență și guvernanță. Documentul, care a fost semnat pe 11 mai curent, prevede o asistență nerambursabilă în valoare de 40 de milioane de euro.

Asistența este oferită, conform Guvernului, pentru „consolidarea rezilienței statului și a societății, pentru a susține redresarea socio-economică a țării, cu accent pe buna guvernanță, stabilitate și pace, dar și pentru oferirea oportunităților favorabile incluziunii”.

Resursele financiare vor fi utilizate pentru a sprijini dezvoltarea capitalului uman al țării și promovarea egalității de gen, pentru a contribui la stabilitatea națională și integritatea teritoriului, dar și pentru a crea sisteme agroalimentare mai consolidate, mai durabile și mai reziliente la șocurile și crizele externe, susțin reprezentanții Executivului.

Acordul face parte din Planul Anual de Acțiuni 2022 al Uniunii Europene pentru R. Moldova, finanțat în baza Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (NDICI) – Europa Globală, aferent anului bugetar 2022 al Comisiei Europene. Perioada operațională de implementare este cuprinsă între anii 2023-2026.