(doc) Cine a furat miliardul? BNM publică doar o sinteză a celui de-al doilea Raport Kroll, care nu dă numele persoanelor din „grupul Shor”

Banca Națională a Moldovei (BNM) nu face publică investigația fraudei bancare realizată de companiile Kroll și Steptoe & Johnson, contractate de R. Moldova, ci doar o sinteză a celui de-al doilea Raport.  Documentul conține 57 de pagini și prezintă schema prin care au fost furați banii, numește țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. Sinteza are opt capitole care descriu, inclusiv,  metodologia investigației internaționale, analiza expunerilor băncilor fraudate in perioada 2012-2014, legătura grupului Shor cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase.

Experții Kroll scriu că documentele în posesia cărora au intrat sugerează implicarea în frauda bancară a unui grup mare de companii moldovenești care lucrează în mod concertat și au legătură cu Ilan Șor („grupul Șor”). „Grupul Șor” este format din 77 de societăți cu conturi la cele trei bănci din R. Moldova: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

„Persoanele fizice și societățile afiliate grupului Șor și-au majorat participația la cele trei bănci din Moldova într-o încercare aparentă de a facilita frauda și, prin urmare, au controlat băncile și le-au determinat să majoreze în mare măsură împrumuturile băncilor. Societățile afiliate grupului Șor au legătură, de asemenea, cu structurile corporative și bancare, prin care se pare că frauda a fost executată”, se arată în document.

Mecanismele identificate de experți „care par să fi permis să se producă frauda și să rămână nedetectată” sunt: „prezentarea greșită  de către cele trei bănci a rapoartelor de lichiditare în adresa BNM, asigurarea împrumuturilor împotriva garanțiilor suspecte; excluderea anumitor membri ai consiliului de administrație de la procesul de luare a deciziilor și ignorarea preocupărilor ridicate de angajații de rang înalt ai băncilor, care, împreună, au permis ca împrumuturile la scară largă să continue să atingă niveluri nesustenabile în 2014”.

Experții precizează că o parte din fluxurile de fonduri care au fost descoperite până în prezent au scos la iveală un număr de persoane care fie ar fi făcut parte din administrarea activității frauduloase suspectate, fie că ar fi obținut un beneficiu din fluxul de fonduri. Încasările în conturi personale sau în companii legate de aceste persoane au totalizat aproximativ 50 milioane USD.

Experții susțin că este important ca beneficiarii potențiali să rămână confidențiali pentru a proteja în mod corepunzător procedurile civile sau penale în curs sau viitoare.

În comunicatul de presă publicat de BNM, se precizează că publicarea informațiilor respective a fost posibilă drept urmare discuțiilor purtate de autoritățile R. Moldova cu reprezentanții Kroll și Steptoe & Johnson.

„Raportul de investigație propriu-zis va fi analizat de Banca Națională a Moldovei cu scopul identificării carențelor din sistem și aplicării măsurilor de rigoare. Reprezentanții Kroll și Steptoe & Johnson urmează sa vină la Chișinău la începutul anului viitor pentru o sesiune de lucru pe marginea raportului de investigație. Întrunirea se va încheia cu un briefing de presă. În cadrul misiunii, consorțiul internațional va transmite organelor de anchetă din R. Moldova datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, inclusiv lista beneficiarilor prezumați. Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au confirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern”, se arată în sinteza celui de-al doilea Raport Kroll.

Citiți și

Cum este recuperat miliardul

Miliardul moldovenesc prin trei bănci letone


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Academic

  TROICA BANDIȚEASCĂ VLAD PLAHOTNIUK, IURIE LEANCĂ ȘI ILAN SHOR O ATACĂ PE DNA MAIA SANDU

  Liderul PAS, Dna Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că potrivit raportului Kroll 2 Ilan Șor este cel care a pus în aplicare schema de fraudare a sistemului bancar din ţara noastră. Potrivit ei, decizia de garantare a creditelor de urgență pentru Banca de economii, Banca socială şi Unibank, luată de Guvernul condus atunci de Iurie Leancă, ar fi permis să îndatoreze băncile şi mai mult.

  La rândul său, Iurie Leancă susţine că decizia luată în 2014 era singura soluţie de a evita criza din sistem, adică fără decizia de garantare a creditelor de urgență pentru cele trei bănci fraudate de escrocul Ilan Shor, acesta n-ar fi avut de unde fura și culmea tâmpeniei (!) ar fi provocat daune fatale deponențiilor și ar fi dus la o criză financiară de proporții.

  Fostul foarte simplu prim ministru Iurie Leancă continuie să emită tâmpeniile sale când pantalonii plini din 2014 încă nu i s-au uscat: “Tot felul de prieteni şi neprieteni, critici, mari specialişti în domeniul bancar s-au lansat imediat în tot felul de speculaţii, în tot felul de manipulări, aceasta garanţie nu are alternative, că în ultimile 30 de ani guvernele au procedat exact în aceeaşi manieră în 140 de cazuri.”

  Vreau să-i aduc aminte debilului foarte simplu prim ministru Iurie Leancă, că în ultimii 30 de ani niciodată din băncile din Republica Moldova nu s-a furat nici măcar un dolar, iar sub conducerea lui debilă în nici doi ani s-au furat peste un miliard de dolari. Apropo, urmănd raționamentul lui debil, dacă de fiecare dată din cele 140 de ori, în care după cum spune el, că s-a procedat exact la fel, s-ar fi estorcat în total suma uriașă de peste 140 miliarde de dolari, sumă care poate fi imaginată numai de mintea lui bolnavă.

  Minciunosul uzurpator Plahotniuk o învinuiește pe Dna Maia Sandu: “Maia Sandu a participat în Guvernul Leancă şi a votat şi ea pentru aceste garanţii bancare”. În același timp uzurpatorul minciunos Plahotniuk î-l promovează pe fostul prim ministru, șeful de atunci al Dnei Maia Sandu, Iurie Leancă vicepremier pentru Integrare Europeană.

  Trebuie de înțeles, că Dna Maia Sandu ocupa în anul 2014 în guvernul condus Iurie Leancă postul de ministru al Educației și decizia de garantare a creditelor de urgență pentru Banca de economii, Banca socială şi Unibank, luată de Guvern practic nu avea nici o legătură cu Dna Maia Sandu. Această decizie putea fi influiențată cât de cât de dl Anatol Arapu, ministrul Finanțelor și de dl Andrian Candu, vice prim ministrul și ministrul Economiei, dar totuși decizia a fost luată la
  propunerea și insistența celui mai simplu prim ministru din istoria Republicii Moldova, Iurie Leancă. Toată esența minciunoasă și speculantă a propagandei uzurpatorului Plahotniuk iese la suprafață când el nu spune nici un cuvânt despre Anatol Arapu și Andrian Candu, dar se năpustește ca un uliu asupra Dnei Maia Sandu.

  Obrăznicia și cinismul evreului escroc Ilan Shor, care a fost principalul autor și benificiar al jafului secolului este fără margini, când spune: “Vreau să-i aduc incere mulțumiri Maiei Sandu pentru votul de susținere a acordării garanțiilor de stat la cererea Băncii Naționale. Acest vot a ajutat deponenții și a prevenit o criză financiară. Deși acum îi pare rău de fapta ei, Maia Sandu a făcut o treabă bună atunci când a ridicat mâna și a votat”. Evreul agramat, care n-a susținut nici măcar bacalaureatul și a furat peste un miliard de dolari din averea poporului moldovenesc, acum își permite să facă haz de necaz din nenorocirea noastră, fiind condamnat la 7,5 ani închisoare, n-a întors nici un ban din miliardul furat și n-a stat nici o zi la închisoare. Toată această bătaie de joc are loc cu sprijinul din umbră al protectorului său atotputernic, stăpânul justiției moldovenești oligarhul Vlad Plahotniuk.

 2. Kroll si-a terminat activitatea pentru care a fost platita.Banii furati trebue recuperati de organele statului.Dar Procuratura trebue sa se autosesizeze,Sor a mai furat inafara de miliard inca 1,7 miliarde de dolari.In total 2,7 mird de dolari.Presa,societatea civila trebue sa ceara recuperarea tuturor banilor furati de Sor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *